Град Требиње добио 16 контејнера за селективно одлагање смећа

Срна
Град Требиње добио 16 контејнера за селективно одлагање смећа

Требиње - Град Требиње добио је 16 контејнера за разврставање отпада, што ће значајно допринијети да се ријеши проблем одлагања смећа у граду.

Контејнери ће бити постављени код свих основних и Центра средњих школа, те најфреквентнијих паркинга, а упоредо са постављањем зелених острва биће организована и едукација школараца о значају исправног одлагања отпада.


Код школа ће бити постављени само контејнери за папир и пластику, а на паркинзима и за стакло и метал.

Момчило Антонић из фирме "Еуро бета" из Бањалуке, која је и донирала контејнере, каже да је примарни циљ да се крене од основних школа јер најмлађи најбоље схватају и усвајају значај одвајања амбалажног отпада.

Начелник Одјељена за просторно уређење у Градској управи Требиња Марко Рикало захвалио је компанији за донацију контејнера и рециклажних острва, истичући да је опредјељење града Требиња да ријеши проблем одлагања чврстог отпада.

Он је навео да је велики број контејнера за одлагање отпада, али да су лоше распоређени или их недостаје на одређеним локацијама.

"Град Требиње је због тога одлучио да дјелује на два поља. Један дио је едукација најмлађих да би се временом побољшала грађанска свијест о очувању природе. Други правац је да ће се у поступку добијања грађевинске дозволе, осим сагласности постојећих јавних предузећа, тражити и сагласност комуналног предузећа", рекао је Рикало.

Он је истакао да ће сваки инвеститор у поступку градње морати на својој парцели да обезбиједи мјесто за контејнере, чиме ће бити ријешени проблеми настали изградњом великих стамбених блокова у центру града, гдје не постоје обезбијеђена мјеста за контејнере.

"Они који су постављени су недовољни, увијек су препуњени и остављају лошу слику о граду", напоменуо је Рикало.

Директор Комуналног предузећа у Требињу Недјељко Ламбета каже да је тренутно у граду постављено 697 контејнера, истичући да је тешко мијењати навике грађана који одлажу отпад на мјеста која нису за то предвиђена.

Он је указао на значај рециклаже и селекције отпада, напомињући да ће се у наредном периоду отворити рециклажни центар на подручју града Требиња.

Ламбета је најавио измјештање депоније грађевинског отпада на други локалитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана