Град Бијељина тужен у 81 предмету

Срна
Град Бијељина тужен у 81 предмету

Бијељина - Град Бијељина се у парничним поступцима појављује у улози тужене стране пред надлежним судовима у 81 предмету, а у улози тужитеља у 22 предмета који су у раду, наводи се у извјештају градске администрације.

Изражено у новцу, процијењено је да се од града Бијељина по овим споровима потражује готово 2,6 милиона КМ, док град кроз судске спорове потражује више од 1,6 милиона КМ.

Стање у овој области усаглашено је између Правобранилаштва Републике Српске, сједиште замјеника у Бијељини и градских одјељења за стамбено-комуналне послове и за имовинско-правне послове.

У извјештају, који ће наредне недјеље разматрати Скупштина града, наводи се да су парнични поступци најбројнији, најзначајнији и најсложенији и од великог значаја за остваривање имовинско-правних интереса града Бијељина, а они се односе на предмете везане за стварна права на некретнинама и облигационе односе.

Према подацима за ванпарничне поступке, по основу експропријација и извршења правоснажних судских одлука од града Бијељина се потражује 756.000 КМ.

Према правоснажно окончаним предметима, град Бијељина у 36 случајева као тражилац извршења потражује више од 792.000 КМ, а у својству извршеника је у осам предмета и дугује 436.000 КМ.

Град Бијељина се директно или индиректно појављује и у другим предметима као једна од заинтересованих страна, а то су управни предмети којих има 658.

То су предмети који се односе на узурпације, преносе права у складу са Законом о утврђивању и преносу права располагања имовином јединице локалне самоуправе, Законом о стварним правима, као и такозвани предмети судског мијешања, који се не могу новчано изразити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана