Горњи Подградци код Градишке: Дјеца у страћари сањају топли дом

Милан Вујић
Горњи Подградци код Градишке: Дјеца у страћари сањају топли дом

Градишка - Хладни дани који су покуцали на врата и забринули седмочлану породицу Зрнић из Горњих Подградаца код Градишке, која живи у старом кућерку оронулих зидова и шупљег крова.

У дотрајали дом супружника Драгоја и Маријане хладноћа улази са свих страна, што најтеже подносе шестогодишња Дражена и једанаестогодишња Дајана. Њихова сестра Бранкица, која има 16 година, морала је због беспарице да прекине школовање након завршене основне школе. Немања има 18 година и безуспјешно је покушавао да нађе посао, а најстарије дијете у породици, двадесетогодишњи Предраг, брине о свима и једини је запослен.

Када га је напустила прва супруга, оставивши и дјецу, Драгоја није бирао послове да би малишанима обезбиједио пристојан живот, због чега је и тешко повријеђен у шуми.

- Било нам је лакше док сам радио као дрвосјеча. Међутим, наша срећа није дуго трајала, јер сам повриједио кичму и ногу и за длаку избјегао смрт, па се овим послом више не могу бавити. Ипак, најважније је то што да су дјеца здрава и послушна и ништа им није тешко - рекао је Зрнић.

Његову тешку судбину донекле је ублажило Удружење самохраних родитеља "Свјетлост" које му је помогло да започне градњу куће, а нова супруга Маријана је преузела бригу о дјеци и домаћинству.

- Вољели бисмо да завршимо градњу куће и да је бар покријемо док не падне снијег. Плашим се да се дјеца не разболе, јер нам стара кућа прокишњава и немогуће ју је загријати - прича Маријана и додаје да немају новца за наставак радова.

Дражена и Дајана кажу да су се били много обрадовали градњи куће, али су сада тужне јер су радови стали.

- Када направимо кућу, сестра и ја ћемо имати своје собе и биће нам топло. Једва чекам тај дан - узвикнула је Драженка.

Добили краву

Иако живе у тешким условима Драгоја Зрнић каже да породица не оскудијева у храни. Хвали се како су недавно добили и краву коју им је даровао Кабинет предсједника РС.

- Волио бих да се окренемо пољопривреди, али немамо механизације, ни стоке. Много би нам значило када бисмо добили неки повољан кредит, или када би нам неко изашао у сусрет да набавимо неколико оваца и коза. Тада бих био сигуран да дјеца неће остати гладна - рекао је Зрнић и додао да захваљујући земљорадњи и сточарству на селу може добро живјети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана