Gondola Pale - Jahorina u funkciji početkom decembra

Srna
Gondola Pale - Jahorina u funkciji početkom decembra

Pale - Završetak prve faze izgradnje kabinske gondole od Ravne planine prema Jahorini trebalo bi da bude finalizovan za oko 20 dana, kada se očekuje probna vožnja, nakon čega bi ovaj savremeni vertikalni transport trebalo da bude u funkciji početkom decembra, kada se očekuje otvaranje ovogodišnje ski-sezone, rekao je Srni idejni tvorac ovog projekta i vlasnik Kompanije "Majneks" Pale Veljko Golijanin.

"Ove godine 'Gondola Pale - Jahorina' - 'Jahorina ekspres' biće naš novitet, a pratiće ga i 7,5 kilometara novoizgrađenih ski-staza, proširenje i dreniranje ski-staza, kao i njihovo zatravljivanje što će obezbijediti još bolje i bezbjednije uslove za sve skijaše i posjetioce koji namjeravaju da i ove godine dođu u naš centar", najavljuje Golijanin.


Osnažili smo, ističe on, sistem za vještačko osnježavanje staza uvođenjem novih ski-topova, tako da ih sada imamo 11 koji su instalirani na centralnoj stazi homologizovanoj po FIS-standardima, čija je nova dužina 1.350 metara.

Prema njegovim riječima, riječ je o izuzetno funkcionalom i efikasnom sistemu, koji je dobio najviše ocjene od internacionalnog lidera u oblasti vještačkog osnježavanja firme "TehnoAlpina".

"S tim u vezi, napravili smo i dva vještačka jezera, odnosno dvije akumulacije kapaciteta 30.000 metara kubnih vode. Nama tolika količina vode za pravljenje vještačkog snijega i nije potrebna, ali zbog ljetnog sadržaja mi želimo da ta dva jezera budu mjesto za relaksaciju i uživanje svim ljubiteljima prirode", naglašava Golijanin.

On dodaje da je na ovoj lokaciji, koja je nazvana Vidikovac zbog prelijepog pogleda na vrhove Vlašića, Tornika, Zlatibora i obronke romanijskog platoa, izgrađena Koliba "Gondola", kao prateći sadržaj, koja ima kapacitet od oko 300 mjesta i koja će biti na usluzi gostima.

"Zahvaljujući niskoj temperaturi vazduha, mi smo već sinoć napravili prve hrpe, odnosno akumulacije vještačkog snijega, koje će u narednom periodu biti upotrijebljene za pravljenje staze za skijanje", kaže vlasnik firme "Majneks".

Prema njegovim riječima, ovu sezonu obilježiće nekoliko velikih ski-takmičenja na međunarodnom nivou, od kojih je prva zakazana za 14. decembar, kada bi trebalo da bude održana FIS-trka "Trofej Ravna planina".

"To je nešto što će biti istorija, jer je to prva trka tog nivoa koja će na ovim prostorima biti održana u decembru. To je, uz za sada jedinu gondolu u BiH, kruna svih naših dosadašnjih napora vezanih za realizaciju prve faze projekta Ski centar 'Ravna planina'. To je veliki pomak i uspjeh, a sve zahvaljujući velikom trudu i naporu svih ljudi koji rade i koji su angažovani u okviru djelovanja našeg ski-centra", zaključuje Golijanin.

Portparol i market-menadžer Ski centra "Ravna planina" Borislava Purković rekla je za Srnu da će se gondola "Jahorina ekspres", u prvoj fazi, sastojati od 19 kabina koje mogu da prime do 10 skijaša, odnosno posjetilaca, tako da će ukupni kapacitet gondole biti 2.200 putnika na čas.

"Ovaj moderni vertikalni transport u značajnoj mjeri, osim bezbjednog i komfornog prevoza skijaša i naših gostiju, rasteretiće postojeći ski-lift čiji je kapacitet oko 800 skijaša na čas, tako da smatramo da ove i narednih sezona više neće biti čekanja niti gužvi na polaznoj stanici kod restorana 'Gondola'", navela je Purkovićeva.

Pored toga, naglašava ona, i ove godine za najmlađe goste u ponudi će biti bebi-lift i ski-vrtić, koji zadovoljavaju najviše bezbjednosne standarde, te ski-rental sa svom potrebnom opremom za skijanje po veoma pristupačnim cijenama.

Prema njenim riječima, prošireni su i restoranske kapaciteti. Restoran "Gondola" u podnožju Ravne planine proširen je na 1.000 mjesta sa terasama, a u funkciji će biti i novoizgrađeni restoran "Koliba" kod vještačkih jezera na vrhu skijališta, na takozvanoj međustanici gondole, koja bi u drugoj fazi trebalo da bude izgrađena ka Jahorini, u pravcu vrha Ogorjelica.

"Novost je i ekspres-restoran, linija sa brzom hranom, odnosno gotovim jelima, za sve skijaše koji što više da uživaju u čistom vazduhu i prekrasnom prirodnom ambijentu Ravne planine", dodaje portparol "Majnkesa".

Purkovićeva napominje da je proširen i parking u ovom jedinstvenom ski-centru, čiji je kapacitet sada oko 1.000 vozila, i što je još važnije parkiranje vozila za sve goste i dalje je besplatno.

"Cijene ski-pasa biće blago korigovane naviše, ali vodićemo računa da to ne bude problem za naše goste, koji će kao i do sada moći da uživaju u noćnom skijanju svaku noć što je, takođe, jedinstvena ski-ponuda u okruženju", ističe ona.

Prema njenim riječima, ovo skijalište povezano je stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, dužinom od 12 kilometara, sa mogućnošću rekreativnog alpskog skijanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana