Голман покретачка снага србачке омладине

Дејан Јовичић
Голман покретачка снага србачке омладине

СРБАЦ - Прослављени србачки спортиста Бранко Граховац, након повлачења из професионалног фудбала, прије годину дана вратио се у родни град Србац и постао покретачка снага младих у тој локалној заједници.

Иако је могао бирати гдје ће наставити живот, љубав према Српцу и Републици Српској опредијелила га је да се врати у завичај како би својим примјером показао да живот у туђини не мора нужно да буде бољи.

- Могао сам још да играм, али нисам одолио зову отаџбине за којом сам увијек патио. Наступао сам за бројне европске клубове и сваку паузу у првенству сам користио да дођем у Србац и обиђем породицу и пријатеље. Патриотску црту сам наслиједио од свог оца, мајора Драгана Граховца, који је страдао у протеклом рату. Као што је била и њему, тако је и мени Српска највећа светиња - рекао је Граховац.

Једини голман из Републике Српске који је бранио у Лиги шампиона, од повратка у Србац неуморно организује све важније омладинске и спортске манифестације у Српцу, а однедавно је добио повјерење локалне управе да обавља дужност предсједника општинског Омладинског савјета, који је реактивиран након десетак година.

Својим искуством и савјетима помогао је србачким гимназијалцима да протеклог викенда организују хуманитарни турнир у кошарци у спортској дворани како би прикупили новац сиромашним ђацима за матурску екскурзију, а укључио се и у рад са волонтерима Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.” и заједно с њима изградио омладински парк у Српцу.

Пристао је и да се врати у Фудбалски клуб Слога како би помогао клубу у којем је поникао да избори друголигашки опстанак.

- У Слоги радим са омладинском школом фудбала, али сам прихватио и позив својих другова из сениорског тима да поново навучем голманске рукавице. Играћу све дотле док им будем од помоћи - рекао је Граховац.

Он обавља и функцију спортског директора клуба, а на неколико утакмица је чак био и тренер првог тима, и све то на волонтерској основи.

Развоју спорта у Српцу допринио је и као предсједник организационог одбора 55. градског турнира у малом фудбалу који је прошле године био један од најбољих у новије вријеме, а помогао је и организацију међународног турнира за најбоље младе фудбалере у БиХ који је одржан у Српцу у организацији Школе фудбала “Дрим тим”.

- Млади у Српцу имају вољу и жељу да се активирају и буду примијећени, само је потребно да их неко погура. Зато желим да заједно стварамо Србац бољим мјестом за живот. Поручујем им да су њихове идеје остварљиве и позивам их да се учлане у Омладински савјет како бисмо радили на њиховој реализацији - рекао је Граховац.

Додаје да ће основни правци дјеловања Омладинског савјета бити учешће младих у инфраструктурном уређењу Српца, организовању концерата, хуманитарних акција и спортских и културних манифестација.

- До краја ове године локална управа ће расписати конкурс за финансирање омладинских пројеката, за шта ће из општинског буџета бити издвојено 10.000 КМ, што ће бити једна од прилика да се снажније чује глас омладине - рекао је Граховац, који је 2011. године проглашен за амбасадора спорта Републике Српске на избору најбољих спортиста Републике Српске.

Хуманиста

Бранко Граховац је познат и као велики хуманиста јер је више пута долазио из Румуније, гдје је играо фудбал, како би даровао крв, а учествовао је и у сличним акцијама у иностранству. Током катастрофалних поплава 2014. године долазио је усред румунског првенства како би помогао унесрећенима, а јесенас је у Српцу организовао бесплатан преглед доплер крвних судова врата за око 80 пацијената. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана