Gojaznost i dijabetes uzimaju danak

C. M.
Gojaznost i dijabetes uzimaju danak

Banjaluka - U Savjetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravstvo RS tokom prošle godine pomoć je zatražilo 9.420 građana.

Kako je rekla supspecijalista ishrane u Institutu Ljiljana Stanivuk, pacijenti su se najčešće obraćali zbog gojaznosti, šećerne bolesti i problema sa povišenim pritiskom. Kaže da su se susretali i sa pacijentima kod kojih su neke od navedenih bolesti udružene.

- Savjete za ishranu traže i bubrežni bolesnici, osobe sa bolestima probavnih organa, oboljeli od karcinoma, reumatskih oboljenja, pothranjene osobe i slično - navela je Stanivukova. Dodala je da im se zbog prevencije obraćaju i sportisti, trudnice, dojilje kao i ostali građani koji žele da se zdravo hrane.

- Uglavnom nam dolaze odrasle osobe, ali dešava se da nam upute i djecu nakon sistematskih pregleda u školi gdje je utvrđeno da imaju prekomjernu ili nedovoljnu tjelesnu masu za svoj uzrast - kazala je Stanivukova. Objasnila se da se, nakon pregleda i analize dostavljenih nalaza i medicinske dokumentacije, pacijentu izvrši procjena nutritivnih potreba i prema tome daju preporuke za ishranu koje su individualne za svaku osobu.

- Bijeli šećer, peciva, lisnata tijesta, masni sirevi, kajmak, svinjsko meso i mast, paštete, majonez, konzervirana hrana kao i kafa, te zeleni i crni čaj samo su neke od namirnica koje je potrebno izbjegavati - rekla je Stanivukova.

Naglasila je da nije zdravo izostavljati obroke tokom dana, kao ni konzumirati manji broj količinski većih obroka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana