Godišnjim koncertom obilježena krsna slava KUD-a Rudar

Srna
Godišnjim koncertom obilježena krsna slava KUD-a Rudar

Ugljevik - Lomljenjem slavskog kolača i godišnjim koncertom, članovi i rukovodstvo Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Rudar" iz Ugljevika večeras su obilježili svoju krsnu slavu - Svetog Vasilija Velikog, kao i 42 godine postojanja.Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je slavu naglasivši da su članovi KUD-a "Rudar" čuvari tradicije ovog kraja i reprezenti Ugljevika i Republike Srpske.

"Želim vam da i u narednom peridu čuvate kulturu i tradiciju našeg kraja, da na ovako divan način i dalje prezentujete naš Ugljevik", rekao je Perić.


On je istakao da će opština Ugljevik nastaviti da pomaže ovo kulturno- umjetničko društvo.

Perić je građanima Ugljevika čestitao pravoslavnu Novu godinu uz želju da Ugljevik i dalje bude napredna sredina.

Sedam ansambala, od najmlađih do veterana, predstavilo se koreografijama "Šumadija", "Mala Vlaška", "Bugarka", "Ero s onog svijeta", "Vranjanska svita", "Igre iz okoline Leskovca", "Igre iz Morače" i druge.

Nastupali su i vokalni solisti, a igrom i pjesmom mamili su aplauz mnogobrojne ugljevičke publike.

Predsjednik KUD-a "Rudar" Milan Lazić rekao je da je u posljednjih pet godina ovo društvo održalo više od 300 koncerata i javnih nastupa.

"Na koncertu su predstavljene igre koje su obilježile prethodnu godinu, a imali smo nastupe u Italiji, Austriji, Sloveniji, Srbiji kao i širom Republike Srpske", rekao je Lazić novinarima.

KUD "Rudar" osnovan je 1976. godine, ima 350 članova raspoređenih u sedam ansambala. Prvi folklorni ansambl društva postigao je zapažene rezultate nastupima u Francuskoj, Češkoj, Italiji, Njemačkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori.

Osim folklornih ansambala, KUD u svom sastavu ima i narodni orkestar, vokalnu grupu, vokalne soliste, izvorno stvaralaštvo i duvački orkestar.

Ovo društvo organizator je Međunarodnog festivala foklora koji se održava svake godine u julu u Ugljeviku, kao i Dječijeg folklornog festivala, povodom krsne slave opštine Ugljevik - Svete Petke Paraskeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana