Годишњим концертом обиљежена крсна слава КУД-а Рудар

Срна
Годишњим концертом обиљежена крсна слава КУД-а Рудар

Угљевик - Ломљењем славског колача и годишњим концертом, чланови и руководство Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Рудар" из Угљевика вечерас су обиљежили своју крсну славу - Светог Василија Великог, као и 42 године постојања.Начелник општине Угљевик Василије Перић честитао је славу нагласивши да су чланови КУД-а "Рудар" чувари традиције овог краја и репрезенти Угљевика и Републике Српске.

"Желим вам да и у наредном периду чувате културу и традицију нашег краја, да на овако диван начин и даље презентујете наш Угљевик", рекао је Перић.


Он је истакао да ће општина Угљевик наставити да помаже ово културно- умјетничко друштво.

Перић је грађанима Угљевика честитао православну Нову годину уз жељу да Угљевик и даље буде напредна средина.

Седам ансамбала, од најмлађих до ветерана, представило се кореографијама "Шумадија", "Мала Влашка", "Бугарка", "Еро с оног свијета", "Врањанска свита", "Игре из околине Лесковца", "Игре из Мораче" и друге.

Наступали су и вокални солисти, а игром и пјесмом мамили су аплауз многобројне угљевичке публике.

Предсједник КУД-а "Рудар" Милан Лазић рекао је да је у посљедњих пет година ово друштво одржало више од 300 концерата и јавних наступа.

"На концерту су представљене игре које су обиљежиле претходну годину, а имали смо наступе у Италији, Аустрији, Словенији, Србији као и широм Републике Српске", рекао је Лазић новинарима.

КУД "Рудар" основан је 1976. године, има 350 чланова распоређених у седам ансамбала. Први фолклорни ансамбл друштва постигао је запажене резултате наступима у Француској, Чешкој, Италији, Њемачкој, Бугарској, Македонији, Хрватској, Србији, Црној Гори.

Осим фолклорних ансамбала, КУД у свом саставу има и народни оркестар, вокалну групу, вокалне солисте, изворно стваралаштво и дувачки оркестар.

Ово друштво организатор је Међународног фестивала фоклора који се одржава сваке године у јулу у Угљевику, као и Дјечијег фолклорног фестивала, поводом крсне славе општине Угљевик - Свете Петке Параскеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана