Godišnji izvoz Dervente 340 miliona KM

Milijana Latinović
Godišnji izvoz Dervente 340 miliona KM

Derventa - Opština Derventa je jedna od najuspješnijih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj jer ima više od 800 privrednih subjekata čiji je godišnji izvoz oko 340 miliona KM.

Istaknuto je to juče na sastanku predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića, načelnika Dervente Milorada Simića i privrednika sa područja ove opštine, na kojem je istaknuto da je ova lokalna zajednica lider u privredi Srpske i BiH te da ima najnižu stopu nezaposlenosti.

Višković je podsjetio da je Vlada Srpske lani izdvojila 400.000 KM za proširenje obdaništa u Derventi za 500 metara kvadratnih, ali i obezbijedila sredstva za realizaciju još nekih projekata.

- Derventa ima objektivan problem kada je riječ o saobraćajnicama, iako su u blizini auto-puta.  U narednom periodu biće izgrađena petlja kojom će opštinama Stanari i Derventa biti omogućen izlazak na auto-put. Planiraćemo i izgradnju brzog puta - naveo je Višković.

Na sastanku u opštinskoj upravi bilo je riječi i o problemima koji potresaju Fabriku cijevi “Unis”. Višković je rekao da bi rukovodstvo ovog preduzeća trebalo da sačini informaciju koju bi razmatrala Vlada, čija je namjera da pomogne u okviru postojećih zakona.

Simić je naglasio da je od izuzetnog značaja to što je izvoz robe veći od uvoza koji iznosi 260 miliona KM, istakavši da derventski privrednici većinu proizvoda izvoze u zemlje zapadne Evrope. On je napomenuo da je za Derventu od presudnog značaja izgradnja brze saobraćajnice prema Brodu i Doboju kako bi privrednici lakše i brže prevozili robu.

- Bili bismo srećni kada bismo brzu saobraćajnicu imali i prema Prnjavoru i dalje ka auto-putu. Na sastanku smo razgovarali i o pitanjima u vezi sa Geodetskom upravom jer se u Derventi traži kvadrat više, a imamo neke probleme koji se odnose na pitanja knjiženja zemljišta - dodao je Simić i naglasio da bi zbog svih navedenih parametara Derventa trebalo da dobije status grada.

Većinski vlasnik “Unisa” Goran Tomić, koji je prisustvovao sastanku u opštinskoj upravi, rekao je za “Glas Srpske” da je ovo preduzeće bilo inicijalna kapisla da razvoj Dervente krene uzlaznom putanjom, te da vjeruje da će se “Unis” veoma brzo podići iz pepela.

- Ukoliko se ovaj kolosalni ugovor sa ruskim partnerom realizuje “Unis” će biti opet najvažnija poluga rasta u izvozu. Izvoz Dervente je lani premašio 300 miliona, a ukoliko prvu godinu “Unis” realizuje taj značajni ugovor, vjerujte mi izvoz ove opštine premašiće 500 miliona maraka - rekao je Tomić i dodao da će sačiniti informaciju o stanju u preduzeću koju će razmatrati Vlada, te da vjeruje da će mašine što prije biti pokrenute i da će svi uslovi radnika biti ispunjeni.

Predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković kaže da su radnicima sve nade potonule i da ne očekuju da će njihovi problemi uskoro biti riješeni.

- Žao nam je što za radnike nije bilo mjesta na tom sastanku. Ostavili smo rok upravi preduzeća do 11. februara da ispoštuje naše zahtjeve a nakon toga tražićemo da se pokrene stečaj - rekla je Milankovićeva.

Ulaganja Vlade

Kroz razne projekte, Vlada RS je lani u Derventu uložila oko 900.000 maraka. Od 2006. godine do danas u ovu lokalnu zajednicu Vlada je uložila više od 71 milion KM, dok je oko 35 miliona KM plasirano kroz kredite Investiciono-razvojne banke Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana