Годишњи извоз Дервенте 340 милиона КМ

Милијана Латиновић
Годишњи извоз Дервенте 340 милиона КМ

Дервента - Општина Дервента је једна од најуспјешнијих локалних заједница у Републици Српској јер има више од 800 привредних субјеката чији је годишњи извоз око 340 милиона КМ.

Истакнуто је то јуче на састанку предсједника Владе РС Радована Вишковића, начелника Дервенте Милорада Симића и привредника са подручја ове општине, на којем је истакнуто да је ова локална заједница лидер у привреди Српске и БиХ те да има најнижу стопу незапослености.

Вишковић је подсјетио да је Влада Српске лани издвојила 400.000 КМ за проширење обданишта у Дервенти за 500 метара квадратних, али и обезбиједила средства за реализацију још неких пројеката.

- Дервента има објективан проблем када је ријеч о саобраћајницама, иако су у близини ауто-пута.  У наредном периоду биће изграђена петља којом ће општинама Станари и Дервента бити омогућен излазак на ауто-пут. Планираћемо и изградњу брзог пута - навео је Вишковић.

На састанку у општинској управи било је ријечи и о проблемима који потресају Фабрику цијеви “Унис”. Вишковић је рекао да би руководство овог предузећа требало да сачини информацију коју би разматрала Влада, чија је намјера да помогне у оквиру постојећих закона.

Симић је нагласио да је од изузетног значаја то што је извоз робе већи од увоза који износи 260 милиона КМ, истакавши да дервентски привредници већину производа извозе у земље западне Европе. Он је напоменуо да је за Дервенту од пресудног значаја изградња брзе саобраћајнице према Броду и Добоју како би привредници лакше и брже превозили робу.

- Били бисмо срећни када бисмо брзу саобраћајницу имали и према Прњавору и даље ка ауто-путу. На састанку смо разговарали и о питањима у вези са Геодетском управом јер се у Дервенти тражи квадрат више, а имамо неке проблеме који се односе на питања књижења земљишта - додао је Симић и нагласио да би због свих наведених параметара Дервента требало да добије статус града.

Већински власник “Униса” Горан Томић, који је присуствовао састанку у општинској управи, рекао је за “Глас Српске” да је ово предузеће било иницијална каписла да развој Дервенте крене узлазном путањом, те да вјерује да ће се “Унис” веома брзо подићи из пепела.

- Уколико се овај колосални уговор са руским партнером реализује “Унис” ће бити опет најважнија полуга раста у извозу. Извоз Дервенте је лани премашио 300 милиона, а уколико прву годину “Унис” реализује тај значајни уговор, вјерујте ми извоз ове општине премашиће 500 милиона марака - рекао је Томић и додао да ће сачинити информацију о стању у предузећу коју ће разматрати Влада, те да вјерује да ће машине што прије бити покренуте и да ће сви услови радника бити испуњени.

Предсједница Синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић каже да су радницима све наде потонуле и да не очекују да ће њихови проблеми ускоро бити ријешени.

- Жао нам је што за раднике није било мјеста на том састанку. Оставили смо рок управи предузећа до 11. фебруара да испоштује наше захтјеве а након тога тражићемо да се покрене стечај - рекла је Миланковићева.

Улагања Владе

Кроз разне пројекте, Влада РС је лани у Дервенту уложила око 900.000 марака. Од 2006. године до данас у ову локалну заједницу Влада је уложила више од 71 милион КМ, док је око 35 милиона КМ пласирано кроз кредите Инвестиционо-развојне банке Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана