Godine nisu prepreka Bogdanki Jolović iz Rogatice za društveni rad

Sreten Mitrović
Godine nisu prepreka Bogdanki Jolović iz Rogatice za društveni rad

Rogatica - Da godine ne moraju biti prepreka za angažovanje kroz nevladine organizacije i za opšte dobro dokaz je Bogdanka Jolović iz Rogatice, koja je, iako na pragu osme decenije života i više od 20 godina u penziji, aktivista za primjer.

Ova Rogatičanka rođena u Sokocu trenutno je predsjednica Udruženja žena Rogatica čiji počeci datiraju od 1973. godine, kada je pri mjesnoj zajednici Rogatica formirana sekcija žena.

Na ovu funkciju Bogdanka je prošle godine izabrana po drugi put. Prvi je bio od 1985. godine i prekinuo ga je posljednji rat.

- Naše obaveze prije rata bile su radnog i humanitarnog karaktera. U okviru radnih aktivnosti, dobrovoljno smo išle da vadimo krompir, pošumljavamo goleti, sakupljale smo sekundarne sirovine, gradile Sportsko-rekreacioni centar, čistile grad i uređivale zelene površine. Kroz humanitarne akcije sakupljale smo odjevne predmete, obuću i hranu za siromašne i oboljele, pomagale starima i bolesnima - priča Jolovićeva.

Sve to, ali sa novim sadržajima i u dosta težim okolnostima, dodaje ona, nastavile su raditi i nakon oživljavanja rada 1996. godine.

- Razlika je u tome što smo postale udruženje građana kao nevladina organizacija koja je dobila nove obaveze oko brige o porodicama poginulih boraca i težih ratnih vojnih invalida. Više pažnje morale smo posvetiti i uređenju grada, jer je bilo dosta ratom uništenih stambenih i drugih objekata. To smo, dosta uspješno, radile uz podršku Opštinske uprave kroz akciju "Birajmo najuređeniji balkon i dvorište". Uz to, uključile smo se u pripremu svih opštinskih manifestacija kao što su bile MOSI, Preobraženjski dani u Rogatici i Ilindanski na Borikama, poljoprivredne izložbe, sajam stoke i druge -  rekla je Jolovićeva.

Ono sa čim se Bogdanka posebno ponosi je saradnja i bratimljenje sa ženama Raške u Srbiji.

Sve je, kazuje ona, počelo slučajno. Grupa žena iz Raške 1974. na povratku  iz obilaska Sarajeva konačila je u hotelu "Park" u Rogatici i tu su se upoznale sa Rogatičankama koje su ih toplo dočekale. Iz tog slučajnog susreta već naredne godine došlo je do razmjene povelja o bratimljenju prvo žena, a nešto kasnije i mjesnih zajednica Rogatice i Raške. Od tada, pa i dan-danas, osim tokom rata, nisu prestajali, najmanje jednom godišnje, susreti žena ova dva grada.

Zajedno su obišle mnoga mjesta širom bivše SFRJ i sadašnjih Republike Srpske i Srbije.

- Bile smo tako na Zlatiboru, Tari, u Zrenjaninu, Subotici, Kumrovcu, Postojini, Banjaluci, Kozari, Jajcu, Tjentištu, Drvaru, Jahorini, Sokocu, Andrićgradu i mnogim drugim mjestima. Posjetili smo i brojne manastire i druge svetinje - kazuje Bogdanka.

Ističe da 8. martu, Međunarodnom danu žena, posvećuju posebnu pažnju.

- Uz podršku iz budžeta opštine obilazimo naše članice i druge žene koje zbog bolesti ili godina nisu sa nama. Čestitamo im praznik i uručujemo skromne poklone. Tako će biti i ove godine - reče predsjednica Udruženja žena kojoj ni godine ni porodične nedaće nisu "ubile" želju za radom i nadom u bolje sutra.

Uređenje grada

Bogdanka Jolović ističe da će početkom aprila organizovati čišćenje i uređenje opštine.

- Ne damo da naša Rogatica izgubi imidž lijepo uređenog i čistog grada - ističe Bogdanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana