Године нису препрека Богданки Јоловић из Рогатице за друштвени рад

Сретен Митровић
Године нису препрека Богданки Јоловић из Рогатице за друштвени рад

Рогатица - Да године не морају бити препрека за ангажовање кроз невладине организације и за опште добро доказ је Богданка Јоловић из Рогатице, која је, иако на прагу осме деценије живота и више од 20 година у пензији, активиста за примјер.

Ова Рогатичанка рођена у Сокоцу тренутно је предсједница Удружења жена Рогатица чији почеци датирају од 1973. године, када је при мјесној заједници Рогатица формирана секција жена.

На ову функцију Богданка је прошле године изабрана по други пут. Први је био од 1985. године и прекинуо га је посљедњи рат.

- Наше обавезе прије рата биле су радног и хуманитарног карактера. У оквиру радних активности, добровољно смо ишле да вадимо кромпир, пошумљавамо голети, сакупљале смо секундарне сировине, градиле Спортско-рекреациони центар, чистиле град и уређивале зелене површине. Кроз хуманитарне акције сакупљале смо одјевне предмете, обућу и храну за сиромашне и обољеле, помагале старима и болеснима - прича Јоловићева.

Све то, али са новим садржајима и у доста тежим околностима, додаје она, наставиле су радити и након оживљавања рада 1996. године.

- Разлика је у томе што смо постале удружење грађана као невладина организација која је добила нове обавезе око бриге о породицама погинулих бораца и тежих ратних војних инвалида. Више пажње морале смо посветити и уређењу града, јер је било доста ратом уништених стамбених и других објеката. То смо, доста успјешно, радиле уз подршку Општинске управе кроз акцију "Бирајмо најуређенији балкон и двориште". Уз то, укључиле смо се у припрему свих општинских манифестација као што су биле МОСИ, Преображењски дани у Рогатици и Илиндански на Борикама, пољопривредне изложбе, сајам стоке и друге -  рекла је Јоловићева.

Оно са чим се Богданка посебно поноси је сарадња и братимљење са женама Рашке у Србији.

Све је, казује она, почело случајно. Група жена из Рашке 1974. на повратку  из обиласка Сарајева коначила је у хотелу "Парк" у Рогатици и ту су се упознале са Рогатичанкама које су их топло дочекале. Из тог случајног сусрета већ наредне године дошло је до размјене повеља о братимљењу прво жена, а нешто касније и мјесних заједница Рогатице и Рашке. Од тада, па и дан-данас, осим током рата, нису престајали, најмање једном годишње, сусрети жена ова два града.

Заједно су обишле многа мјеста широм бивше СФРЈ и садашњих Републике Српске и Србије.

- Биле смо тако на Златибору, Тари, у Зрењанину, Суботици, Кумровцу, Постојини, Бањалуци, Козари, Јајцу, Тјентишту, Дрвару, Јахорини, Сокоцу, Андрићграду и многим другим мјестима. Посјетили смо и бројне манастире и друге светиње - казује Богданка.

Истиче да 8. марту, Међународном дану жена, посвећују посебну пажњу.

- Уз подршку из буџета општине обилазимо наше чланице и друге жене које због болести или година нису са нама. Честитамо им празник и уручујемо скромне поклоне. Тако ће бити и ове године - рече предсједница Удружења жена којој ни године ни породичне недаће нису "убиле" жељу за радом и надом у боље сутра.

Уређење града

Богданка Јоловић истиче да ће почетком априла организовати чишћење и уређење општине.

- Не дамо да наша Рогатица изгуби имиџ лијепо уређеног и чистог града - истиче Богданка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана