Гљива поријеклом из Аустралије никла у Дубничком мосту

Срна
Гљива поријеклом из Аустралије никла у Дубничком мосту

Милићи - Ђавољи прсти, гљива поријеклом из Аустралије и са Новог Зеланда која се појавила у неким вртовима у Француској, примијећени су у шуми код Милића.

Онај ко не зна о чему је ријеч када би је угледао помислио би да је та гљива стигла из неког хорор филма или пала из свемира.


Милићанка Рада Видовић, шездесетогодишња домаћица из мјеста Дубнички Мост, није се уплашила, али оно што је одмах знала јесте да ту гљиву до сада није видјела.

Рада бере гљиве од малих ногу и важи за доброг познаваоца.

“Гљива по шуми као никад до сад - вргања, бјелача, рујница, лисичарки... Одједном, видим пред собом неке необичне...”, говори Видовићева Срни.

Она додаје да је на том мјесту било пет-шест ових гљива, љигавих на додир, непријатног мириса, али, како каже, лијепог изгледа.

“Узмем мобилни и сликам их. Пријатељи ми касније шаљу поруке и питају: жПа гдје си ово нашла, зар ових гљива има код нас?ж”, наводи Рада.

На интернету, она је могла да прочита да су ђавољи прсти необична гљива од које многи бјеже јер изгледа застрашујуће. Није отровна, али је нејестива.

Ђавољи прсти су посебни по томе што не расту из земље, већ из неке врсте јајета. Када су спремни за излазак јаје се отвара, а они црвеним крацима пробијају унутрашњу опну.

Након што изађе из јајолике куполе, гљива почне да испушта неугодан мирис.

“Јаке боје служе да привуче инсекте, које обложи спорама и полако разлаже”, прича Рада научену лекцију из шуме и са интернета.

Ове године, гљиве су добро родиле, па многи мјештани у брању виде прилику за солидну зараду.

“Пала им је цијена због дуготрајних киша, али народ опет тражи. Нађе се по 30 килограма, заради 30 КМ. Боље је него да се копа цио дан”, каже Рада Видовић.

Осим брања гљива, ова вриједна Дубничанка, бави се и узгојем органске малине на парцели од пет дунума, те бербом сријемуша у сезони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана