Гимназијалци из Бањалуке побрали четири медаље у Москви

Весна Поповић, Јован Шкрбић
Гимназијалци из Бањалуке побрали четири медаље у Москви

Бањалука - Ученици бањалучке Гимназије освојили су једну сребрну и три бронзане медаље на Олимпијади метропола у Москви.

На такмичењу које је трајало од 4. до 8. септембра бањалучки гимназијалци су укупно освојили 22. мјесто од 36 екипа.

Тијана Бабић је на такмичењу из математике освојила сребрну медаљу, а Алекса Рачић бронзану. Ивани Девић је припала бронза на такмичењу из физике, а Јован Стојиљковић је такође освојио бронзану медаљу, али на такмичењу из информатике. Одмах по повратку у Бањалуку "сребрна" Тијана је рекла да се одлично провела у Москви, те да је уживала у изазову који је ово такмичење представљало.

- Драго ми је што ово такмичење није било ограничено на само једну област као што је математика, већ је било и из физике, информатике и хемије. То нам је омогућило да размјењујемо знања - казала је Бабићева.

Додала је да се није посебно припремала за ово такмичење.

- Константно вјежбам јер често учествујем на разним такмичењима тако да никада немам посебне припреме, већ континуирано радим - рекла је Бабићева.

Рачић, који похађа трећи разред, каже да су задаци били веома тешки.

- Ради се о интернационалној олимпијади и конкуренција је била јака. На такмичењу из математике учествовало је 72 ученика из 36 градова и освојити бронзу сигурно није мали успјех - казао је Рачић.

Истакао је да у наредном периоду планира да још више вјежба и спрема се за такмичења.

- Ако нас позову идуће године на олимпијаду, циљ ми је да освојим боље мјесто - навео је Рачић.

Додао је да су организатори били одлични домаћини те да су се потрудили да ђаке упознају са Москвом и њеним знаменитостима.

Директор Гимназије Зоран Пејашиновић је истакао да је Бањалука била најмањи град који је учествовао на овом такмичењу.

- Пласирати се испред градова као што су Те­л Авив, Њу Делхи или Рим, бити бољи од њих и освојити четири медаље је фантастично. Поносан сам на наше ђаке и драго ми је што сам као Бањалучанин и директор Гимназије био у Москви - казао је Пејашиновић.

Труд се исплати

Зоран Пејашиновић је рекао да је успјех гимназијалаца сјајна порука за све ђаке.

- Освојене медаље показују да се труд и рад исплати и да могу постићи пуно само ако на томе раде - истакао је Пејашиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана