Gimnazijalac iz Bosanske Krupe prvi kandidat iz BiH dječijeg Nobela

Milijana Latinović
Gimnazijalac iz Bosanske Krupe prvi kandidat iz BiH dječijeg Nobela

Bosanska Krupa - Gimnazijalac iz Bosanske Krupe Armin Marić prvi je kandidat iz BiH koji je radeći na poboljšanju dječijih prava nominovan za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu koju zovu i "dječiji Nobel".

Nagradu je pokrenula organizacija "Kidsrajts" tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu. Na listi za ovu prestižnu nagradu nalazi se 151 kandidat iz cijelog svijeta, a troje najboljih biće izabrano 15. novembra, dok će svečano proglašenje pobjednika biti održano 4. decembra u Hagu.

Marić je jedan od rijetkih srednjoškolaca koji se, osim peticama u dnevniku, može pohvaliti i dugogodišnjim volonterskim radom i uspjesima koji su ga lani svrstali meću 100 najboljih učenika na svijetu. Godinama je član Mreže za izgradnju mira u BiH, koja je prepoznala njegov trud i nominovala ga za "dječijeg Nobela". Na 17 stranica prijave na engleskom jeziku je predstavio svoj volonterski rad u oblasti ekologije i poboljšanja dječijih prava, ali i neke od najvažnijih planova za budućnost.

- Zahvaljujući promociji ekologije i aktivnom učešću u radionicama o zagađenju vazduha, recikliranju i uštedi energije, proglašen sam za jednog od 33 ekološka ambasadora u svijetu i jedinim u Evropi - rekao je Marić.

Borba za poboljšanje dječijih prava jedan je od njegovih glavnih ciljeva.

- Svi mi imamo pravo na bolje uslove obrazovanja. Bez obzira na to kako kvalitetni bili predavači, nemamo laboratorije niti opremu za prirodne nauke. Sve svoje znanje želim da uložim u popravljanje ovih nedostataka, jer i mi zaslužujemo podjednako dobre uslove obrazovanja kao i učenici u Evropi - istakao je Marić i dodao da je u proteklom periodu u BiH urađeno mnogo na međunacionalnoj toleranciji i pružanju jednakih mogućnosti za svu djecu.

Imati cilj u životu i sve svoje znanje i trud uložiti u njegovo ostvarenje, moto je kojim se kroz život vodi ovaj srednjoškolac, a ova prestižna nagrada bi, kako kaže, bila najbolja potvrda njegovog rada.

- Dio nagrade od 100.000 evra uložio bih u podizanje svijesti mojih sugrađana o ekologiji, a dio za nastavu za gluvonijeme osobe u BiH - istakao je Marić i dodao da mu je porodica najveća podrška i vjetar u leđa.

Planovi za budućnost

Armin Marić ističe da ga najviše zanimaju biologija i medicina te da će školovanje nastaviti u jednoj od te dvije oblasti.

- Pohađam razne onlajn kurseve na internetu i pripremam se za studij - rekao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana