Гимназијалац из Босанске Крупе први кандидат из БиХ дјечијег Нобела

Милијана Латиновић
Гимназијалац из Босанске Крупе први кандидат из БиХ дјечијег Нобела

Босанска Крупа - Гимназијалац из Босанске Крупе Армин Марић први је кандидат из БиХ који је радећи на побољшању дјечијих права номинован за Међународну дјечију мировну награду коју зову и "дјечији Нобел".

Награду је покренула организација "Кидсрајтс" током Свјетског самита Нобелове награде за мир 2005. године у Риму. На листи за ову престижну награду налази се 151 кандидат из цијелог свијета, а троје најбољих биће изабрано 15. новембра, док ће свечано проглашење побједника бити одржано 4. децембра у Хагу.

Марић је један од ријетких средњошколаца који се, осим петицама у дневнику, може похвалити и дугогодишњим волонтерским радом и успјесима који су га лани сврстали мећу 100 најбољих ученика на свијету. Годинама је члан Мреже за изградњу мира у БиХ, која је препознала његов труд и номиновала га за "дјечијег Нобела". На 17 страница пријаве на енглеском језику је представио свој волонтерски рад у области екологије и побољшања дјечијих права, али и неке од најважнијих планова за будућност.

- Захваљујући промоцији екологије и активном учешћу у радионицама о загађењу ваздуха, рециклирању и уштеди енергије, проглашен сам за једног од 33 еколошка амбасадора у свијету и јединим у Европи - рекао је Марић.

Борба за побољшање дјечијих права један је од његових главних циљева.

- Сви ми имамо право на боље услове образовања. Без обзира на то како квалитетни били предавачи, немамо лабораторије нити опрему за природне науке. Све своје знање желим да уложим у поправљање ових недостатака, јер и ми заслужујемо подједнако добре услове образовања као и ученици у Европи - истакао је Марић и додао да је у протеклом периоду у БиХ урађено много на међунационалној толеранцији и пружању једнаких могућности за сву дјецу.

Имати циљ у животу и све своје знање и труд уложити у његово остварење, мото је којим се кроз живот води овај средњошколац, а ова престижна награда би, како каже, била најбоља потврда његовог рада.

- Дио награде од 100.000 евра уложио бих у подизање свијести мојих суграђана о екологији, а дио за наставу за глувонијеме особе у БиХ - истакао је Марић и додао да му је породица највећа подршка и вјетар у леђа.

Планови за будућност

Армин Марић истиче да га највише занимају биологија и медицина те да ће школовање наставити у једној од те двије области.

- Похађам разне онлајн курсеве на интернету и припремам се за студиј - рекао је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана