Garež zamijenila zelenilo, šume na izdisaju

Ratomir Mijanović
Garež zamijenila zelenilo, šume na izdisaju

Trebinje - Garež, pepeo i obrisi nekadašnjih šuma uokvirenih nagorjelim stablima slike su koje prve zapaze svi koji i ovoga ljeta prođu Hercegovinom, a mještani sa neskrivenom zebnjom u glasu sabiraju štetu.

Vatra je u trebinjskom selu Žakovo u petak bila pod kontrolom iako je zbog nepristupačnosti terena požar koji su podmetnuli mještani tog i sela Grbići i dalje bio aktivan.

M. M. i G. M. u ponedjeljak uveče zatečeni su kako pale vatru u rejonu Žakova, poslije čega su uhapšeni i Okružno tužilaštvo predložilo je jednomjesečni pritvor zbog izazivanja opšte opasnosti. Ipak, Osnovni sud u Trebinju odlučio je da oni budu pušteni da se brane za slobode.

U požaru koji su podmetnuli na tri lokacije do sada je izgorjelo oko 20 kilometara kvadratnih niskog rastinja i šume. Očevici koji su ih zatekli da pale vatru kažu da su u njihovoj blizini bili automobili.

- Bilo je jasno da su oni upalili vatru. Vatrogasci su im zapriječili put i nisu imali gdje da pobjegnu. Ubrzo je došla i policija - rekao je jedan od svjedoka ovog djela želeći da ostane anoniman.

Zbog namjernog paljenja vatre, iz ličnih interesa, nepažnje ili nečeg trećeg, izmijenjena je ekološka slika većeg dijela Hercegovine. Iako je vatra na glavnim požarištima ugašena, posljedice su stravične, s obzirom na to da su u posljednjih dvadesetak godina požari harali istim područjima nekoliko puta. Struktura tla za čitavu generaciju stanovništva je uništena. 

- U idealnim uslovima na području krša potrebno je 40-50 godina da bi se počeo stvarati novi matični sloj zemlje - kaže direktor Centra za gazdovanje kršem Trebinje Branko Tasovac.

U Ljubinju, na 15-20 odsto izgorjele teritorije opštine, pčelarstvo, stočarstvo i lovstvo nemogući su duži niz godina.

- Pamtim taj kraj kada je bio zelen i pošumljen. Šuma se sigurno neće obnoviti - kazao je Ranko Radić iz Vatrogasnog društva Ljubinje.

Pored ekološke štete, koja je u većini slučajeva neprocjenjiva, ekonomska se mjeri milionima maraka. Vatrogasci poslije svakog požara svode račune čime mogu intervenisati na novom požaru. Svaka sezona zahtijeva novu odjeću, ličnu opremu i tehniku. 

- Naša jedinica će imati oko 150.000 maraka štete - rekao je starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.

Požari u ostatku RS

* U Mrkonjić Gradu požar su u petak kontrolisali vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i radnici šumskih gazdinstava. Vatra se širila prema Šipovu, ali bez opasnosti po stanovništvo. Magistralni put Mrkonjić Grad - Glamoč bio je prohodan.

* Na planini Viduši u opštini Bileća vatrogasci i šumari kontinuirano motre požar na nepristupačnom terenu. U Ljubinju su vatrogasci djelovali na aktivnom požaru kod Planog Dola i sela Žabice.

- Lokalizovani

*U požaru koji je izbio na lokalnom putu Turić - Čendići u zaseoku Vodice, opština Pelagićevo, izgorjelo je 20.000 metara kvadratnih niskog rastinja i lovačka čeka, a vatru je lokalizovala Vatrogasna jedinica Pelagićevo.

*Lokalizovan je požar u mjestu Košare u opštini Novo Goražde.

* U Alugama u opštini Foča vatrogasci i radnici šumskog gazdinstva lokalizovali su šumski požar.

*Vatra je ugašena u Srebrenici, a iz mjesta Dobrak prema Skelanima prijetila je dalekovodu prema Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana