Гареж замијенила зеленило, шуме на издисају

Ратомир Мијановић
Гареж замијенила зеленило, шуме на издисају

Требиње - Гареж, пепео и обриси некадашњих шума уоквирених нагорјелим стаблима слике су које прве запазе сви који и овога љета прођу Херцеговином, а мјештани са нескривеном зебњом у гласу сабирају штету.

Ватра је у требињском селу Жаково у петак била под контролом иако је због неприступачности терена пожар који су подметнули мјештани тог и села Грбићи и даље био активан.

М. М. и Г. М. у понедјељак увече затечени су како пале ватру у рејону Жакова, послије чега су ухапшени и Окружно тужилаштво предложило је једномјесечни притвор због изазивања опште опасности. Ипак, Основни суд у Требињу одлучио је да они буду пуштени да се бране за слободе.

У пожару који су подметнули на три локације до сада је изгорјело око 20 километара квадратних ниског растиња и шуме. Очевици који су их затекли да пале ватру кажу да су у њиховој близини били аутомобили.

- Било је јасно да су они упалили ватру. Ватрогасци су им запријечили пут и нису имали гдје да побјегну. Убрзо је дошла и полиција - рекао је један од свједока овог дјела желећи да остане анониман.

Због намјерног паљења ватре, из личних интереса, непажње или нечег трећег, измијењена је еколошка слика већег дијела Херцеговине. Иако је ватра на главним пожариштима угашена, посљедице су стравичне, с обзиром на то да су у посљедњих двадесетак година пожари харали истим подручјима неколико пута. Структура тла за читаву генерацију становништва је уништена. 

- У идеалним условима на подручју крша потребно је 40-50 година да би се почео стварати нови матични слој земље - каже директор Центра за газдовање кршем Требиње Бранко Тасовац.

У Љубињу, на 15-20 одсто изгорјеле територије општине, пчеларство, сточарство и ловство немогући су дужи низ година.

- Памтим тај крај када је био зелен и пошумљен. Шума се сигурно неће обновити - казао је Ранко Радић из Ватрогасног друштва Љубиње.

Поред еколошке штете, која је у већини случајева непроцјењива, економска се мјери милионима марака. Ватрогасци послије сваког пожара своде рачуне чиме могу интервенисати на новом пожару. Свака сезона захтијева нову одјећу, личну опрему и технику. 

- Наша јединица ће имати око 150.000 марака штете - рекао је старјешина Територијалне ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук.

Пожари у остатку РС

* У Мркоњић Граду пожар су у петак контролисали ватрогасци, припадници Цивилне заштите и радници шумских газдинстава. Ватра се ширила према Шипову, али без опасности по становништво. Магистрални пут Мркоњић Град - Гламоч био је проходан.

* На планини Видуши у општини Билећа ватрогасци и шумари континуирано мотре пожар на неприступачном терену. У Љубињу су ватрогасци дјеловали на активном пожару код Планог Дола и села Жабице.

- Локализовани

*У пожару који је избио на локалном путу Турић - Чендићи у засеоку Водице, општина Пелагићево, изгорјело је 20.000 метара квадратних ниског растиња и ловачка чека, а ватру је локализовала Ватрогасна јединица Пелагићево.

*Локализован је пожар у мјесту Кошаре у општини Ново Горажде.

* У Алугама у општини Фоча ватрогасци и радници шумског газдинства локализовали су шумски пожар.

*Ватра је угашена у Сребреници, а из мјеста Добрак према Скеланима пријетила је далеководу према Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана