Galerija jedini spas za umjetnine sa bardačke kolonije

Anita Janković-Rečević
Galerija jedini spas za umjetnine sa bardačke kolonije

Srbac - Više od 600 slika iz fundusa bardačke likovno-ekološke kolonije, zbog nepostojanja umjetničke galerije, sve više je izloženo zubu vremena, a neke umjetnine su već oštećene i potrebna je restauracija kako bi bile dovedene u prvobitno stanje.

Direktorica Centra za kulturu i sport Srbac Sandra Miholjčić kaže da je ovo problem koji datira već duži niz godina zbog čega je neophodno da što prije bude obezbijeđen adekvatan prostor za smještaj slika ili rekonstruisan postojeći depo koji nema potrebne uslove za smještaj ovolikog broja umjetnina.

- Sve slike se nalaze u prostoriji koja nema klimu i ovlaživač vazduha, tako da su na nekima od njih vidljivi tragovi propadanja. Očekujemo da ćemo i ove godine dobiti podršku iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je prošle godine bio generalni pokrovitelj kolonije, kako bismo jedan dio sredstava usmjerili u adaptaciju sadašnjeg depoa i novog galerijskog prostora - rekla je Miholjčićeva.

Bardačka kolonija jedna je od najstarijih na ovim prostorima i ove godine slavi 35 godina postojanja. Kolonija nije prekidala svoj rad ni za vrijeme rata, a u protekle tri i po decenije organizovano je oko 450 izložbi slika sa protekla 34 saziva, čime se ne mogu pohvaliti ni mnogo veće sredine.

Stručni saradnik Centra za kulturu i sport Stevan Umljenović rekao je da su ovih dana u Domu kulture u Srpcu organizovali izložbu na kojoj su građanima predstavili umjetničke radove koji su nastali u prvih šest godina od osnivanja kolonije.

- Predstavili smo 15 likovnih djela među kojima su i slike osnivača bardačke kolonije Rajka Petkovića. Planiramo da svakog mjeseca do kraja godine organizujemo po jednu ovakvu izložbu kako bismo u godini jubileja ukazali građanima na kulturno bogatstvo našeg fundusa i opasnost od njegovog propadanja - rekao je Umljenović.

On ističe da neki od slikara više ne žele da učestvuju u bardačkoj koloniji, poput profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Milana Matavulja, jer na taj način dižu bunt protiv devastiranja ovog ekološkog kompleksa, odnosno isušivanja jezera i uzgajanja kukuruza na mjestima gdje je nekada obitavalo 280 biljnih vrsta, 178 vrsta ptica i 26 ribljih vrsta.

- Ove godine će kolonija trajati od 23. juna do 1. jula na temu "Nezaštićeno područje Bardače" i nastojaćemo da obezbijedimo učešće nekog od osnivača kolonije. Očekujemo značajnu podršku donatora, a posebno opštinske uprave i republičkih institucija koji su i do sada stajali iza nas, pogotovo iz razloga što slike sa bardačke kolonije krase zidove javnih ustanova i institucija u Srpskoj - istakao je Umljenović. Procjenjuje se da vrijednost radova koji se nalaze u fundusu bardačke kolonije iznosi više od milion KM.

Vrijedni radovi

Jedan od vrednijih radova sa bardačke kolonije je slika pokojnog slikara Živojina Miškova pod nazivom "Vrijeme koje proždire sve", nastala 1988. godine, na kojoj je predstavljena jugoslovenska zastava, krv koja kaplje sa zidova i načet hljeb na stolu. Prema Umljenovićevim riječima, ovo umjetničko djelo ukazuje na prazninu i propadanje i predskazuje rat na prostoru bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana