Галерија једини спас за умјетнине са бардачке колоније

Анита Јанковић-Речевић
Галерија једини спас за умјетнине са бардачке колоније

Србац - Више од 600 слика из фундуса бардачке ликовно-еколошке колоније, због непостојања умјетничке галерије, све више је изложено зубу времена, а неке умјетнине су већ оштећене и потребна је рестаурација како би биле доведене у првобитно стање.

Директорица Центра за културу и спорт Србац Сандра Михољчић каже да је ово проблем који датира већ дужи низ година због чега је неопходно да што прије буде обезбијеђен адекватан простор за смјештај слика или реконструисан постојећи депо који нема потребне услове за смјештај оволиког броја умјетнина.

- Све слике се налазе у просторији која нема климу и овлаживач ваздуха, тако да су на некима од њих видљиви трагови пропадања. Очекујемо да ћемо и ове године добити подршку из Кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је прошле године био генерални покровитељ колоније, како бисмо један дио средстава усмјерили у адаптацију садашњег депоа и новог галеријског простора - рекла је Михољчићева.

Бардачка колонија једна је од најстаријих на овим просторима и ове године слави 35 година постојања. Колонија није прекидала свој рад ни за вријеме рата, а у протекле три и по деценије организовано је око 450 изложби слика са протекла 34 сазива, чиме се не могу похвалити ни много веће средине.

Стручни сарадник Центра за културу и спорт Стеван Умљеновић рекао је да су ових дана у Дому културе у Српцу организовали изложбу на којој су грађанима представили умјетничке радове који су настали у првих шест година од оснивања колоније.

- Представили смо 15 ликовних дјела међу којима су и слике оснивача бардачке колоније Рајка Петковића. Планирамо да сваког мјесеца до краја године организујемо по једну овакву изложбу како бисмо у години јубилеја указали грађанима на културно богатство нашег фундуса и опасност од његовог пропадања - рекао је Умљеновић.

Он истиче да неки од сликара више не желе да учествују у бардачкој колонији, попут професора са Природно-математичког факултета у Новом Саду Милана Матавуља, јер на тај начин дижу бунт против девастирања овог еколошког комплекса, односно исушивања језера и узгајања кукуруза на мјестима гдје је некада обитавало 280 биљних врста, 178 врста птица и 26 рибљих врста.

- Ове године ће колонија трајати од 23. јуна до 1. јула на тему "Незаштићено подручје Бардаче" и настојаћемо да обезбиједимо учешће неког од оснивача колоније. Очекујемо значајну подршку донатора, а посебно општинске управе и републичких институција који су и до сада стајали иза нас, поготово из разлога што слике са бардачке колоније красе зидове јавних установа и институција у Српској - истакао је Умљеновић. Процјењује се да вриједност радова који се налазе у фундусу бардачке колоније износи више од милион КМ.

Вриједни радови

Један од вреднијих радова са бардачке колоније је слика покојног сликара Живојина Мишкова под називом "Вријеме које прождире све", настала 1988. године, на којој је представљена југословенска застава, крв која капље са зидова и начет хљеб на столу. Према Умљеновићевим ријечима, ово умјетничко дјело указује на празнину и пропадање и предсказује рат на простору бивше Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана