Gagrađeni najbolji autori na konkursu “Gradiška u objektivu”

Srna
Gagrađeni najbolji autori na konkursu “Gradiška u objektivu”

Gradiška - U Gradišci su danas su dodijeljene nagrade autorima najboljih fotografija na kokursu “Sava u objektivu”, a prva nagradu u kategoriji profesonalne fotografije osvojio je gradiški fotograf Predrag Zec.

Na konkurs je stiglo više od 500 fotografija sa motivima rijeke Save i njene okoline, od 60 autora iz Republike Srpske i Hrvatske, a nagrade su dodijeljene u kategorijama profesionalne, arhivske i amaterske fotografije. Drugo i treće mjesto u kategoriji profesionalne fotografije pripalo je Višeslavu Beriću i Igoru Petroviću iz Gradiške.

I u kategoriji arhivske fotografije sve tri prve nagrade pripale su autorima iz Gradiške.

Prva nagrada dodijeljena je fotografu Miodragu Cofi Živanoviću, druga Mladenu Moravcu, a treća Bošku Grgiću.

U kategoriji amaterske fotografije prvo mjesto podijelile su Sanela Merdanović iz Gradiške i Sanja Sigurnjak iz Nove Gradiške, drugo mjesto pripalo je Mileni Erceg iz Gradiške, a treće su podijelili Dubravka Vrsajković iz Nove Gradiške i Marko Ćurić iz Gradiške.

Predsjednik stručnog žirija, profesor na Akedemiji umjetnosti u Banjaluci Drago Vejnović rekao je da su pristigle fotografije bile veoma kvalitetne i da je bilo teško odlučiti koje su najbolje.

On je istakao da su radovi slani pod šifrom, kako bi odabir bio što objektivniji.

Fotograf Predrag Zec, koji je prvonagrađeni u kategoriji profesionalne fotografije, rekao je da je nagrađena fotografija nastala spontano 2009. godine, kada je radio fotografije za izložbu “Život na Savi”.

Zec je naglasio da je za fotografe Sava vječna inspiracija, navodeći da najbolje fotografije uz Savu nastaju ujutro ili pred zalazak sunca.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je ovaj konkurs pionirski korak saradnje Gradiške i Nove Gradiške, koje imaju jednu rijeku koja ih spaja.

“Želimo da širimo međusobno povjerenje ljudi sa obje strane Save i da se zajedno razvijamo, da pokažemo da smo za svaku saradnju koja je u interesu dvije Gradiške. Imamo jedan most koji nas spaja, a nadam se da će našu saradnju poboljšati i izgradnja novog mosta na Savi, koja počinje za nekoliko dana”, zaključio je Adžić.

Fotografski kokurs “Sava u objektivu” raspisan je u okviri istoimenog projekta prekogranične saradnje koji su realizovali radio “Kozara” iz Gradiške i Radio Nova Gradiška iz Hrvatske.

Konkurs su podržali grad Gradiška i Kulturni centar iz Gradiške, a generalni pokrovitelj je restoran “Karpe diem”, u kome su nagrade i dodijeljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana