Гаграђени најбољи аутори на конкурсу “Градишка у објективу”

Срна
Гаграђени најбољи аутори на конкурсу “Градишка у објективу”

Градишка - У Градишци су данас су додијељене награде ауторима најбољих фотографија на кокурсу “Сава у објективу”, а прва награду у категорији професоналне фотографије освојио је градишки фотограф Предраг Зец.

На конкурс је стигло више од 500 фотографија са мотивима ријеке Саве и њене околине, од 60 аутора из Републике Српске и Хрватске, а награде су додијељене у категоријама професионалне, архивске и аматерске фотографије. Друго и треће мјесто у категорији професионалне фотографије припало је Вишеславу Берићу и Игору Петровићу из Градишке.

И у категорији архивске фотографије све три прве награде припале су ауторима из Градишке.

Прва награда додијељена је фотографу Миодрагу Цофи Живановићу, друга Младену Моравцу, а трећа Бошку Гргићу.

У категорији аматерске фотографије прво мјесто подијелиле су Санела Мердановић из Градишке и Сања Сигурњак из Нове Градишке, друго мјесто припало је Милени Ерцег из Градишке, а треће су подијелили Дубравка Врсајковић из Нове Градишке и Марко Ћурић из Градишке.

Предсједник стручног жирија, професор на Акедемији умјетности у Бањалуци Драго Вејновић рекао је да су пристигле фотографије биле веома квалитетне и да је било тешко одлучити које су најбоље.

Он је истакао да су радови слани под шифром, како би одабир био што објективнији.

Фотограф Предраг Зец, који је првонаграђени у категорији професионалне фотографије, рекао је да је награђена фотографија настала спонтано 2009. године, када је радио фотографије за изложбу “Живот на Сави”.

Зец је нагласио да је за фотографе Сава вјечна инспирација, наводећи да најбоље фотографије уз Саву настају ујутро или пред залазак сунца.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је овај конкурс пионирски корак сарадње Градишке и Нове Градишке, које имају једну ријеку која их спаја.

“Желимо да ширимо међусобно повјерење људи са обје стране Саве и да се заједно развијамо, да покажемо да смо за сваку сарадњу која је у интересу двије Градишке. Имамо један мост који нас спаја, а надам се да ће нашу сарадњу побољшати и изградња новог моста на Сави, која почиње за неколико дана”, закључио је Аџић.

Фотографски кокурс “Сава у објективу” расписан је у оквири истоименог пројекта прекограничне сарадње који су реализовали радио “Козара” из Градишке и Радио Нова Градишка из Хрватске.

Конкурс су подржали град Градишка и Културни центар из Градишке, а генерални покровитељ је ресторан “Карпе дием”, у коме су награде и додијељене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана