Friziranjem zarađuju novac za ekskurziju

Milijana Latinović
Friziranjem zarađuju novac za ekskurziju

Istočno Novo Sarajevo - Učenici drugog razreda Srednje škole “28. juni” u Istočnom Novom Sarajevu, smjer frizer, organizovali su humanitarnu akciju da bi šišanjem, feniranjem kose ili izradom svečanih frizura sakupili dovoljno novca da plate ekskurziju i za drugare koji su lošijeg materijalnog stanja.

Ovi plemeniti srednjoškolci došli su na ideju da u školskom frizerskom salonu, u kojem obavljaju praksu, organizuju humanitarnu akciju da bi svih 16 đaka iz njihovog odjeljenja, ali i učenici iz drugih odjeljenja, čiji roditelji nisu u mogućnosti da izdvoje novac za ekskurziju, ipak u maju otišli na putovanje u Grčku.

Akcija je počela u ponedjeljak i trajaće sve do polaska na ekskurziju, a ovi vrijedni srednjoškolci već prva dva dana imali su pune ruke posla. Zujanje fena, zvuk oštrih makaza i četke za feniranje rasute po stolu slika su koja budi nadu da će svoju misiju uspješno obaviti.

- “Ekskurzija je nezaboravno iskustvo svakog čovjeka, dozvolite nam da i mi budemo dio te priče” - parola je pod kojom je akcija organizovana.

Učenica Sara Beronja rekla je za “Glas Srpske” da su na ideju da organizuju akciju došli jer ne žele da bilo kome od njihovih vršnjaka bude uskraćeno matursko putovanje.

- Sve ono što smo do sada naučili na praksi, od šišanja, pranja i feniranja, farbanja kose do izrade svečanih frizura ponudićemo našim mušterijama po pristupačnim cijenama. Svi koji žele da pomognu, a nemaju možda vremena za šišanje, mogu da ostave dobrovoljni prilog u kutiji koju smo postavili u našem školskom salonu - rekla je Beronja i dodala da zainteresovani mogu navratiti u njihov salon ponedjeljkom i utorkom od devet do 12 časova.

Ističe da akciju realizuju uz pomoć profesorice praktične nastave Vere Grgić, koja ih savjetuje i pomaže im da svaku frizuru dovedu do savršenstva.

Razredni starješina ovog odjeljenja Svjetlana Krajišnik kaže za “Glas Srpske” da je veoma ponosna na svoje učenike, koji, iako su tek zakoračili na pozornicu života, imaju saosjećanje prema vršnjacima.

- Imamo desetak učenika u cijeloj školi čiji roditelji nisu u mogućnosti da finansiraju ekskurziju i rado bismo ovom akcijom pomogli svima. Djeca su sama došla na ideju da pomognu i mogu vam samo reći da sam ponosna na njih i da ih podržavam u tome - rekla je Krajišnikova i dodala da u ovom odjeljenju nastavu pohađa 15 djevojčica i jedan dječak.

U oglasu koji su ovi vrijedni srednjoškolci objavili u školi i na društvenim mrežama navedeno je da pružaju usluge muškog i ženskog šišanja, pranja i feniranja, farbanja i uvijanja kose i izrade svečanih frizura po povoljnim cijenama.

Dodatni termin

Svjetlana Krajišnik je istakla da je plan, ako akcija bude naišla na veliku podršku građana, da pokušaju obezbijediti još jedan termin.

- Za sada je to dva dana sedmično, a pokušaćemo da organizujemo akciju još i petkom poslijepodne, ukoliko bude veliki broj mušterija - rekla je Krajišnikova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana