Fotograf iz Gradiške darovao 42 litra krvi

Milan Vujić
Fotograf iz Gradiške darovao 42 litra krvi

Gradiška - Fotograf iz Gradiške Miodrag Živanović, među svojim sugrađanima poznatiji kao Cofa, proslavio je neobičan jubilej darujući dragocjenu tečnost po stoti put.

Živanović je 25 godina dobrovoljni davalac i do sada je poklonio 42 litra krvi. U ovaj svijet humanosti zakoračio je sa 18 godina, vođen jakom željom da pomogne oboljelima. Odmah je shvatio da je na pravom putu, a ni četvrt vijeka poslije ne planira da odustane od svoje misije. Ovaj čovjek velikog srca kaže da je davanje krvi tradicija u njegovoj porodici.

- Moj otac je darovao krv, brat daje krv, pa i ja. S obzirom na to da sam počeo sa 18 godina, kada je bilo ratno vrijeme i kada su potrebe za dozama krvi bile velike, nastavio sam i nakon toga - ispričao je Živanović.

Dodao je da je dobrovoljno davalaštvo krvi human čin i da naše malo nekome znači mnogo.

- Osjećaj da sam bar jednoj osobi pomogao ili nekome spasio život čini me presrećnim - priča Živanović.

Njegovo dobročinstvo cijene i u gradiškom Crvenom krstu, gdje su mu povodom jubilarnog davanja krvi uručili zahvalnicu.

- Ovo mi je druga zahvalnica, a prvu sam dobio za 75. darovanje. Mnogo mi znači to što predstavnici Crvenog krsta poštuju čin dobrovoljnih davalaca - kaže Živanović.

S obzirom na to da doza darovane krvi iznosi 420 mililitara, dolazi se do nevjerovatne računice da je ovaj humanista do sada darovao više od 40 litara krvi.

- Čovjek mora pomoći čovjeku u nevolji. Svaki put kada dam krv bolje se osjećam - istakao je Živanović.

Iz velike ljubavi prema dobrovoljnom davalaštvu često uspijeva da se "prošvercuje" kroz medicinske propise i da, umjesto četiri, daje krv i više puta godišnje. Živanović je povodom jubileja pozvao najbliže prijatelje i sa njima ga proslavio uz neobično ukrašenu tortu.

Rekorder

Rekorder u dobrovoljnom davalaštvu krvi u RS je Mirko Malešević iz Donjih Podgradaca, koji je dragocjenu tečnost u Službi transfuzije gradiške bolnice poklonio 170 puta.

Malešević je krv prvi put da­o 1973. godine na služenju vojnog roka u Benkovcu. Sad ima 62 godine i očekuje da će do 65, do kada može da daje krv, uspjeti da daruje i 180. dozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana