Foto-piknik u Peckoj kod Mrkonjić Grada: Daždevnjak pobrao simpatije žirija

Milijana Latinović
Foto-piknik u Peckoj kod Mrkonjić Grada: Daždevnjak pobrao simpatije žirija

Mrkonjić Grad - Fotografija daždevnjaka Ane Ćurić iz Banjaluke osvojila je prvo mjesto na foto-pikniku koji je u petak održan u vizitor centru "Pecka" kod Mrkonjić Grada i biće objavljena u brošuri Savjeta Evrope.

Drugo mjesto je osvojio Dejan Radošević iz Zavoda za zaštitu prirode RS sa fotografijom brdskog pejzaža, dok je treće mjesto zauzeo Aleksandar Škorić iz Centra za životnu sredinu Banjaluka sa fotografijom na kojoj su prikazane gljive na drvetu.

- Biolog sam po struci i u opisu mog posla je da napravim dobre fotografije svega što radim. Već deset godina se bavim fotografijom. Na području Balkane fotografisala sam šarenog daždevnjaka koji mi je donio prvu nagradu - istakla je pobjednica "Foto-piknika" Ana Ćurić, koja je član Herpetološkog udruženja "Atra" iz Sarajeva i dodala da joj mnogo znači što su njen rad i trud prepoznati od strane žirija.

Fotografišući Vrbas i ranije je na foto-konkursima osvajala nagrade. To što će se njena fotografija naći u brošuri Savjeta Evrope daje joj vjetar u leđa da se i u budućnosti bavi fotografijom.

Foto-piknik je organizovao Zavod za zaštitu prirode RS povodom obilježavanja "Dana evropske baštine".

Ljubitelji prirode su u petak ujutro krenuli iz Banjaluke, preko Manjače i kanjona Vrbasa sve do vizitor centra "Pecka" kod Mrkonjić Grada i na tom putu fotoaparatima ovjekovječili najljepše pejzaže, biljke, životinje i sve ono što se njihovom oku učinilo zanimljivim.

- Tema ovogodišnjeg obilježavanja dana evropske baštine je priroda, zbog čega smo odlučili da organizujemo jednodnevni izlet, Foto-piknik u kojem je učestvovalo deset fotografa iz četiri organizacije - kazao je rukovodilac Odsjeka za biološko-tehničke poslove Zavoda Dejan Radošević i dodao da je cilj druženja bio objediniti umjetnički element i zaštitu vrijednosti prirodnog nasljeđa.

Radošević kaže da je žiri tražio da fotografija ima strukturu, oštrinu, kolorit i dinamiku, te da su nijanse odlučivale o pobjedniku.

U okviru ovog druženja, u vizitor centru "Pecka" održan je i okrugli sto na temu "Nasljeđe i priroda".

Foto-galerija

Dejan Radošević je rekao da će Zavod za zaštitu prirode RS uskoro napraviti foto-galeriju koja će biti objavljena na službenoj internet stranici Zavoda.

- Osim tri pobjedničke fotografije, izabraćemo još 20 najboljih i uz odgovarajući tekst objaviti foto-galeriju - rekao je Radošević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana