Fotelju u Prnjavoru žele tri legalna predsjednika

Brane Radulović
Fotelju u Prnjavoru žele tri legalna predsjednika

PRNjAVOR - Aktuelni predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Goran Zemun (SNSD), kome je fotelja povjerena u oktobru lani, broji posljednje funkcionerske dane, jer je sud u Banjaluci na tu poziciju vratio Željka Simića (SNSD), koji je nezakonito smijenjen novembra 2010. godine.

Simića je naslijedio Brano Žunić (PDP), koji je istu sudbinu doživio oktobra 2011. godine, kada je skupštinsko kormilo preuzeo Zemun. I dok Simić čeka da se obavi primopredaja dužnosti sa Zemunom, u redu za staru poziciju je i Žunić, kome bi to bio četvrti povratak na čelo SO.

- Upozoravao sam skupštinsku većinu, kada me smjenjivala, da postupak sprovode neregularno, ali je njima jedini zadatak bio da me uklone sa mjesta predsjednika. Ovih dana dobio sam i zvaničnu verifikaciju takvog stava, jer su me iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS obavijestili da je smjena obavljena u suprotnosti sa skupštinskim poslovnikom - kaže Žunić, nadajući se da će uskoro ponovo sjesti na poziciju predsjednika.

U redu prioriteta bliži funkciji predsjednika je Simić.

- Skupština je zvanično upoznata sa presudom u moju korist, pa je na rukovodstvu da odluku sprovedu u djelo. Ne znam kada će to biti, jer ništa ne zavisi od mene - ističe Simić.

Bilo ko od dva kandidata da naslijedi Zemuna, biće to sedma rokada predsjednika SO, a prema zakonu smijenjeni funkcioner šest mjeseci poslije odlaska sa dužnosti prima platu od dvije hiljade maraka. Tu povlasticu Žunić će koristiti sve do aprila, kada mu ističe pola godine od “prekomande”. Od konstitutivne sjednice sadašnjeg saziva SO, održane decembra 2008. godine, nijedan predsjednik nije proveo ni godinu na čelu parlamenta. Nezdrava atmosfera i česte smjene u skupštini govore da se najviši organ vlasti bavio unutrašnjim rokadama, stavljajući u drugi plan pitanja o kojima je trebao da odlučuje.

Zato i nije čudo što ovogodišnji budžet još nije usvojen. Rasprava o ovom dokumentu počela je 3. februara, kada je sjednica prekinuta, jer je, prema procjeni Zemuna, isteklo “radno vrijeme” od sedam časova. On je najavio da će sjednica biti nastavljena do kraja ovog mjeseca. Ko će u martu predvoditi Skupštinu nikome nije jasno. U kuloarima su razne opcije, pa u takvoj situaciji ne može biti iznenađenja, jer je taj faktor u Prnjavoru odavno “potrošen”.

Posebna sjednica

Klub odbornika SDS-a, koji je najbrojniji u parlamentu, sa 12 predstavnika, zatražio je posebnu sjednicu SO, kako bi se otklonile dileme oko imena predsjednika Skupštine.

- Možda će neki novi sudski spor presuditi da su sve odluke lokalnog parlamenta nezakonite, pa je besmisleno da se sjednice održavaju dok se precizno ne utvrdi ko je pravi predsjednik - rekao je predsjednik SDS Siniša Gatarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana