Фотељу у Прњавору желе три легална предсједника

Бране Радуловић
Фотељу у Прњавору желе три легална предсједника

ПРЊAВОР - Aктуелни предсједник Скупштине општине Прњавор Горан Земун (СНСД), коме је фотеља повјерена у октобру лани, броји посљедње функционерске дане, јер је суд у Бањалуци на ту позицију вратио Жељка Симића (СНСД), који је незаконито смијењен новембра 2010. године.

Симића је наслиједио Брано Жунић (ПДП), који је исту судбину доживио октобра 2011. године, када је скупштинско кормило преузео Земун. И док Симић чека да се обави примопредаја дужности са Земуном, у реду за стару позицију је и Жунић, коме би то био четврти повратак на чело СО.

- Упозоравао сам скупштинску већину, када ме смјењивала, да поступак спроводе нерегуларно, али је њима једини задатак био да ме уклоне са мјеста предсједника. Ових дана добио сам и званичну верификацију таквог става, јер су ме из Министарства управе и локалне самоуправе РС обавијестили да је смјена обављена у супротности са скупштинским пословником - каже Жунић, надајући се да ће ускоро поново сјести на позицију предсједника.

У реду приоритета ближи функцији предсједника је Симић.

- Скупштина је званично упозната са пресудом у моју корист, па је на руководству да одлуку спроведу у дјело. Не знам када ће то бити, јер ништа не зависи од мене - истиче Симић.

Било ко од два кандидата да наслиједи Земуна, биће то седма рокада предсједника СО, а према закону смијењени функционер шест мјесеци послије одласка са дужности прима плату од двије хиљаде марака. Ту повластицу Жунић ће користити све до априла, када му истиче пола године од “прекоманде”. Од конститутивне сједнице садашњег сазива СО, одржане децембра 2008. године, ниједан предсједник није провео ни годину на челу парламента. Нездрава атмосфера и честе смјене у скупштини говоре да се највиши орган власти бавио унутрашњим рокадама, стављајући у други план питања о којима је требао да одлучује.

Зато и није чудо што овогодишњи буџет још није усвојен. Расправа о овом документу почела је 3. фебруара, када је сједница прекинута, јер је, према процјени Земуна, истекло “радно вријеме” од седам часова. Он је најавио да ће сједница бити настављена до краја овог мјесеца. Ко ће у марту предводити Скупштину никоме није јасно. У кулоарима су разне опције, па у таквој ситуацији не може бити изненађења, јер је тај фактор у Прњавору одавно “потрошен”.

Посебна сједница

Клуб одборника СДС-а, који је најбројнији у парламенту, са 12 представника, затражио је посебну сједницу СО, како би се отклониле дилеме око имена предсједника Скупштине.

- Можда ће неки нови судски спор пресудити да су све одлуке локалног парламента незаконите, па је бесмислено да се сједнице одржавају док се прецизно не утврди ко је прави предсједник - рекао је предсједник СДС Синиша Гатарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана