Fočanski policajci spasli dječake od nabujale Drine

Radmila Đević
Fočanski policajci spasli dječake od nabujale Drine

Foča - Fočanski policajci Nemanja Trivun i Đorđe Elek spasili su dvojicu dječaka koji su, pecajući ispod mosta na rijeci Drini, nakon naglog porasta nivoa vode, ostali zarobljeni na betonskom postolju jednog od stubova mosta.

Trivun i Elek, koji su pripadnici Jedinice za podršku Policijske uprave Foča, reagovali su brzo nakon poziva za pomoć. Pronašli su gumeni čamac da bi mogli spuštajući se nizvodno prići dječacima i spasiti ih od nabujale Drine. Sve je, kažu, izgledalo kao na filmu.

- Od komšije smo pozajmili čamac, doveslali do stuba, stavili preplašenu djecu u njega i prebacili ih na obalu, gdje su ih sačekali roditelji. Oni su zaista bili uplašeni, a mi smo se obradovali jer je sve prošlo kako treba - ispričao Trivun, koji je u Foči poznat kao instruktor krav maga i veliki humanista.

Ovom hrabrom policajcu i njegovom kolegi Đorđu Eleku u spasilačkoj misiji pomoglo je i dugogodišnje iskustvo koje su stekli u upravljanju čamcem na brzim rijekama.

- Rekreativno se bavimo raftingom, tako da znamo kako treba da se priđe mjestu gdje je sudar matica i gdje su jake struje. Došli smo brzo, tako da se sve završilo dobro  - priča Elek. Pripadnici MUP-a RS ovu spasilačku akciju ne smatraju podvigom, već svojom redovnom aktivnošću koju im nalaže plava uniforma.

- To je naša dužnost i za to primamo platu i zato smo se i školovali. Kada god je građanima potrebna pomoć, mi smo tu da pomognemo - poručuju mladi policajci.

Dječaci uzrasta od 12 i 13 godina na pecanje su izašli u ponedjeljak oko podne dok je nivo vode bio mali, a do naglog porasta rijeke došlo je puštanjem vode iz Hidroelektrane “Mratinje” na rijeci Pivi u Crnoj Gori.

Za svega tri minuta vodostaj surove Drine porastao je za oko 90 centimetara. Mališani su ostali zarobljeni na sprudu. Vikali su i paničili, a cijeli prizor posmatrali su njihovi roditelji koji su uporno pokušavali da ih umire.

- Sve je izgledalo kao horor, bili smo u blizini, pokušavali smo da ih smirimo da ne paniče. Srećom, za dvadesetak minuta pojavila se policija sa čamcem i spasila našu djecu, na čemu smo im beskrajno zahvalni - rekao je otac jednog od dječaka Srećko Uskoković.

Roditelji su apelovali na nadležne službe da ispod mostova na Drini postave upozorenja na opasnost od naglog nadolaženja vode ističući da je prethodnih godina bilo i više slučajeva utapanja u Ponosni na kolege

U Policijskoj upravi Foča ponosni su na svoje pripadnike. Ističu da su mladi policajci za primjer društvenoj zajednici kako se brani uniforma i poziv.

- Ova akcija pokazala je koliko su policijski poslovi značajni za zajednicu i koliko su naši pripadnici humani, ali iskazuje i jednu drugu stranu, a to je hrabrost naših službenika koji u svakom trenutku blagovremeno reaguju - istakao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Vojislav Krunić.

zrokovanih puštanjem velikih količina vode iz Pivskog jezera. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana