Фочански Златни сир окићен златном медаљом у Београду

Срна
Фочански Златни сир окићен златном медаљом у Београду

Фоча - "Златни сир" са фарме "Златни Бор" из истоименог села у фочанској мјесној заједници Заваит освојио је златну медаљу за најбољи сир на Шестом фестивалу балканских сирева у Београду.

Тврди сир, који се по старој швајцарској рецептури производи од млијека алпских грла која се напасају на платоу кањона Таре, добио је највише гласова посјетилаца фестивала, док се на друго мјесто пласирао сир "фармерско благо" из Ливна, а на треће "купрес милк".

Сувласник фарме "Златни Бор" Предраг Џокић каже да је на претходном фестивалу, када су први пут наступали, "златном сиру" прво мјесто измакло за четири гласа, а да је овога пута са нешто зрелијим производом тријумф био убједљив.

- Кроз фестивал је прошло 4.000 посјетилаца, а ми смо добили највише гласова, чиме је потврђен квалитет нашег сира - рекао је Џокић.

Он је навео да им је награда на фестивалу отворила нове могућности за ширење на нова тржишта.

- Сир је изузетно тражен па смо договорили пласман по ресторанима и винским продавницама - истакао је Џокић и додао да су им и даље главне кочнице за развој производње лоша путна комуникација од Фоче до Златног Бора и слаба електромрежа.

На Фестивалу балканских сирева у Дому омладине у Београду представљено је 300 аутохтоних сирева из Србије, БиХ, Црне Горе, Македоније и Хрватске, а посебним презентацијама били су заступљени и сиреви из Француске, која је ове године била земља гост фестивала. (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана