Фочанске гусле, иконе и дуборези красе домове широм свијета

Срна
Фочанске гусле, иконе и дуборези красе домове широм свијета

Фоча - Шездесетогодишњи Драган Машић, пензионисани полицајац из фочанског села Орахово, за кратко вријеме постао је познат по изради гусала, икона у дуборезу, дрвених чутурица и разних сувенира.

Радни вијек провео је као полицајац стражар у Казнено-поправном заводу Фоча, а дар за обликовање дрвета у њему је "васкрсао" када је пензионисан. До тада је гусле само ријетко правио, а онда се потпуно посветио њиховој изради, тако да је из његове радионице изашло више од 100 примјерака овог древног српског народног инструмента. Драган прича да продаја добро иде, а да су купци најчешће из дијаспоре. Продајом једних гусала заради мјесечни износ своје пензије.

За израду гусли потребно му је од 10 до 15 дана, а коштају од 300 до 500 КМ, док иконе у просјеку продаје за 150 КМ.

- Купци су углавном наши људи који долазе из иностранства, а једне гусле је узео и један тамнопути купац - каже Машић.

Драганове гусле, иконе и плоске красе српске домове, али не само српске, већ и оне широм Европе, па чак до Аустралије. Као што и пјесма каже, гусле најчешће прави од јавора, и то оног који је растао на сунчаној страни, јер тада дају најбољи звук.

Драган на њима резбари украсе и ликове српских јунака и историјских личности, а умијеће дубореза посебно долази до изражаја на глави гусала, коју обично краси орао или јарац. Драган вјерује да ће гусле преживјети и модерна времена, а то потврђује и његов седмогодишњи унук Лазар Матовић, који је већ заволио овај српски народни инструмент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана