Fočanska vučica osvaja vrhove

Radmila Đević
Fočanska vučica osvaja vrhove

Foča - Član spasilačkog kluba "Volf" i Gorske službe spasavanja Foča Jelena Simović nastavila je sa upisivanjem podviga u svoj dnevnik herojstva osvojivši planinske vrhove u Italiji i Austriji.

Bila je član ekspedicije koja je prošle sedmice osvojila najviši vrh Austrije, Grosglokner, na 3.798 metara nadmorske visine, italijanski dio Alpa, planinski vijenac Dolomite na 3.343 metara i tako postala prva Fočanka koja je osvojila ove veoma zahtjevne vrhove.

Za ove uspone Simovićeva se sa kolegama iz sarajevskog PD "Visočica" i zeničkim Sportsko-rekreativnim klubom "Bosna" pripremala samo mjesec.

Ipak, zahvaljujući zajedništvu i kolektivnoj odgovornosti,

ovoj sedmočlanoj ekipi nije bilo teško da savlada zahtjevne masive. Sam uspon nije bio nimalo lak, a vremenske neprilike otežavale su ideju hrabre ekspedicije.

- Prvog dana uspona uhvatilo nas je jako nevrijeme praćeno kišom, ledom, snijegom, vjetrom. Mislila sam da će me vjetar oboriti. Bila sam potpuno mokra, ali pomagali smo jedni drugima i na kraju je sve dobro prošlo - rekla je ona.

Kada je dosegnula vrh preplavila ju je sreća, bujica emocija koje, kako kaže, u trenu nije mogla kontrolisati.

- Taj osjećaj je jedinstven, praktično filmski - ispričala je dvadesetogodišnja Simovićeva, koja je i državna prvakinja u penjanju.

Grosglokner je najviša planina Austrije, poslije Monblana. Riječ je o karakterističnom vrhu piramidalnog oblika vrlo teškom za savladavanje. Jelena je prva Fočanka koja je na planinskom vijencu Dolomiti prošla takozvanim via feratama, zaštićenim putevima napravljenim za vrijeme Prvog svjetskog rata.

- Ovo je lijepo iskustvo, proširila sam granice svojih mogućnosti. Ovo su moji prvi usponi na ovolike visine i zadovoljna sam ishodom - ističe Jelena koja će nastaviti da osvaja planinske masive širom svijeta.

Široj javnosti Simovićeva je ostala upamćena kada je lani, umjesto da ostane sa drugarima i slavi matursko veče, spasavala tuđe živote daleko od kuće. Ona je neustrašivo sa kolegama iz spasilačkog kluba "Volf" i širom BiH i RS pružala pomoć u nezapamćenim poplavama koje su pogodile stanovništvo. Bila je vođa tima, koordinisala ekipama sa kopna, a i na terenu pokazala neviđenu hrabrost.

Od tada sa razlogom nosi epitet hrabre vučice.

Spasili turiste

Jedna od akcija koju Jelena Simović zasigurno nikad neće zaboraviti jeste kada je sa svojim kolegama iz "Volfa"

spasila petoro čeških turista s vrha Maglića. Od početka je bila na telefonskoj vezi s Česima, koje je na 2.386 zarobila oluja.

- Savjetovala sam im da se sakriju iza nekog grebena, a onda su mi rekli da je s njima i dvoje djece. Istrčali smo na Maglić za oko dva sata, a našli smo ih prekrivene s dvije kabanice. Djevojčica je imala povrijeđen skočni zglob, tako da je spuštanje bilo vrlo naporno. Više sam je nosila nego što je koračala - rekla je tada Simovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana