Фочанка Исидора предводник генерације на медицини у Београду

Срна
Фочанка Исидора предводник генерације на медицини у Београду

Фоча - Фочанка Исидора Арсеновић /20/, студенткиња друге године Медицинског факултета Универзитета у Београду, све испите из прве године положила је још у јулу, у индексу нанизала све саме десетке, па је услиједило и признање за најбољег студента прве године.

Исидора истиче да јој оцјене нису важне - већ знање, али су се подударили њен труд да што више научи и највише оцјене, а затим је услиједило и признање Факултета.


Медицински факултет у Београду сваке године упише око 500 студената, па епитет "предводника генерације" није лако стећи.

"Нама са медицине уобичајено је да сваког дана за учење издвајамо пет до осам часова. Када се нешто много воли, онда то није тешко и не може бити проблем", објашњава млада Фочанка за Срну.

Ову професију одабрала је још на крају основне школе, када је уписала Средњу медицинску у Фочи, а факултет је био само логичан наставак.

"Медицинска школа ми је много помогла, а школа у Фочи је заиста веома добра, посебно због праксе, која ми је много значила јер сам у Универзитетској болници могла да видим и научим много тога", каже Исидора.

Медицински факултет постоји и у њеном родном граду, али је школовање, ипак, наставила у Београду - мало због жеље да промијени средину, а више због репутације коју је београдски Медицински факултет градио осам деценија.

"Сматрам да тамо могу да стекнем највише знања, јер је Универзитет у Београду најбољи на нашим просторима. Не само да ја то сматрам, већ је тако по свјетским ранг-листама универзитета", напомиње Исидора.

За испит из анатомије, који због обима међу студентима важи за један од најтежих током читавог студирања, каже да јој је био један од - најпријатнијих.

"Професор код кога сам одговарала велики је стручњак из те области, тако да је испит, мада изузетно захтјеван, био веома пријатан и трајао је око три сата. Спремање испита је трајало од почетка школске године, а интензивно учење по осам сати дневно почело је у јануару и трајало је до јуна, када сам га положила", прича Исидора.

Она, након студија, види себе на послу у болници, а можда и као наставника на факултету. Каже да је рано да размишља о гранама медицине којима би се најрадије бавила.

"Моја интересовања су, отприлике, у вези са срцем, то је нешто што ме највише занима, тако да би у овом тренутку то била кардиологија, али дуге су студије и много је времена да се предомислим и више пута, а не само једном", наводи Исидора.

И на другој години студија, ова млада Фочанка наставила је истом стазом - положила је све колоквијуме и у јануару је очекују први испити.

До сада, Исидора није била у дилеми да поништи испит због мале оцјене, јер је све десетке добила из првог пута, али каже да то и не би урадила, јер се не оптерећује оцјенама и није јој циљ да одржи просјек 10,00.

Огромну подршку има од оца Владимира и мајке Светлане, те од браће, старијег Марка, који живи и ради у Бањалуци, и млађег Матије, који је кренуо њеним стопама уписавши исти факултет у Београду.

Када се, као у Исидорином случају, споје љубав према науци, стална жеља за интелектуалним напредовањем и велики труд, онда врхунски резултати не могу изостати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана