Fočaci prkose opakoj bolesti

R. Đ.
Fočaci prkose opakoj bolesti

Foča - Na inicijativu ljekara Univerzitetske bolnice u Foči osnovano je Udruženje oboljelih od malignih bolesti "Prkos", čiji će zadatak biti pružanje stručne pomoći oboljelima, unapređenje njihovog liječenja, prevencija i edukacija stanovništva o posljedicama malignih bolesti.

Prema riječima predsjednice novoosnovanog udruženja Branke Krešić, u Foči je u velikom porastu broj oboljelih od karcinoma, zbog čega je formiranje udruženja bilo neophodno da bi se oboljeli međusobno ohrabrili i lakše nosili sa bolešću.

- U Univerzitetskoj bolnici liječe se pacijenti iz cijele regije, od Trebinja do Sokoca. Na našem odjeljenju mjesečno oko 150 pacijenata prima hemioterapiju, a godišnje ih bude od 1.500 do 1.800. Porast broja oboljelih zahtijeva ovakav vid organizovanja u smislu pomoći jednih drugima, unapređenja liječenja i života pacijenata, ali i da utiču na svoju okolinu da se na vrijeme javljaju ljekaru da bi bolest na vrijeme bila otkrivena - rekla je supspecijalista onkologije u Univerzitetskoj bolnici Foča Nikolina Dukić.

Stručnjaci upozoravaju da najnoviji epidemiološki podaci za razvijene zemlje govore da će jedan od tri stanovnika oboljeti od karcinoma, a od 2020. jedan od dva stanovnika.

- Ne možemo ignorisati ovu bolest i svaki dan provoditi u nadi da se nama neće desiti, moramo djelovati i sprečavati, edukovati stanovništvo i pomoći mu - rekla je supspecijalista onkologije u Univerzitetskoj bolnici Foča Jelena Vladičić-Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana