Foča za pet dana pretvorena u avetinjski grad

R. Đ.
Foča za pet dana pretvorena u avetinjski grad

Foča - Od početka NATO bombardovanja Foče 1995. godine juče su se navršile 23 godine, a tokom te akcije poginula su dva vojnika i jedan civil, dok je grad pretrpio materijalnu štetu koja je u to vrijeme premašivala 50 miliona njemačkih maraka.

U NATO agresiji pod nazivom “Namjerna sila” Foča je bila jedna od brojnih opština RS koje su danima zasipane bombama. Bombardovanjem relejnog sistema na Kmuru počeli su avio-napadi na Foču, a NATO agresor srušio je četiri mosta, dva gradska na Drini i jedan na Bistrici, kao i most na Drini u Osanici, koja je tada pripadala opštini Foča.

Aktuelni načelnik opštine Radisav Mašić u to vrijeme bio je glavni i odgovorni urednik jedinog elektronskog medija u Foči, koji je stanovništvu pružao informacije i bio im jedini oslonac u teška vremena.

Prisjeća se da je Foča za pet dana pretvorena u ruinu, avetinjski grad u kojem je vladao strah i agonija.

- Kada je počelo bombardovanje, uništeni su svi relejni objekti i prekinute veze. Foča je bila odsječena, izolovana, a jedina veza bio je radio. Sjećam se da smo uživo iz studija gledali bombardovanje Kmura, svi su bili uplašeni. Poginuli su vojnici Vojo Krunić i Nenad Lučić, a stradao je i civil Radoman Starovlah, koji je bio rukovodilac relejne stanice na Stražici, koja je sravnjena sa zemljom - prisjeća se Mašić.

Poslije rata, Foča se polako oporavljala. Sanirani su objekti, mostovi, podignute zgrade i kuće. Južni most slobode na ulazu u Foču je obnovljen 2001. godine, a ovih dana biće zvanično otvoren željezni most na rijeci Drini u naselju Donje Polje, koji je godinama čekao rekonstrukciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana