Foča: Tradicionalna jela očarala goste

R. Đ.
Foča: Tradicionalna jela očarala goste

Foča - Festival "Gastro-Foča" na kojem je učestvovalo 17 izlagača predstavio je bogatu ponudu tradicionalne kuhinje i autentična jela sa ovog područja.

Svoje specijalitete za degustaciju u Konobi "Zlatna dunja" izložili su ugostitelji, poljoprivredni proizvođači, poslastičari, vinarije, pčelari, pekari, ribolovci i planinari.

Stara nacionalna jela poput pasulja prebranca, cicvare, kačamaka, gibanice, pogače, preko različitih salata, gulaša, slatkih delicija do morskih specijaliteta samo su dio onoga čemu posjetioci nisu mogli odoljeti.

Najviše pažnje privukli su štandovi seoskih domaćinstava koji su prvi put ove godine predstavljali svoja mala carstva hrane sa obronaka Zelengore i Maglića.

- Pripremili smo tradicionalne specijalitete, hranu pripremljenu od povrća i voća, ribu iz Sutjeske, domaći sir, kajmak, pršutu, poslastice od borovnica. Sve je prirodno, autentično - kaže Mirjana Radović ispred seoskog domaćinstva "Popov most".

Direktor Turističke organizacije Ljeposava Đajić, istakla je da su ciljevi ove manifestacije promocija turističkih resursa i zaštita gastrokulturne baštine.

- Ovaj put se festival održava u okviru omladinskog turnira "Fudbal frends" i bio nam je cilj da našim gostima predstavimo bogatstvo gastrokulture kao važnog segmenta turističke ponude. Novina ove godine su seoska domaćinstva i njihova ponuda u okviru ruralnog turizma koji su pokrenuli - rekla je Đajićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana