Фоча: Традиционална јела очарала госте

Р. Ђ.
Фоча: Традиционална јела очарала госте

Фоча - Фестивал "Гастро-Фоча" на којем је учествовало 17 излагача представио је богату понуду традиционалне кухиње и аутентична јела са овог подручја.

Своје специјалитете за дегустацију у Коноби "Златна дуња" изложили су угоститељи, пољопривредни произвођачи, посластичари, винарије, пчелари, пекари, риболовци и планинари.

Стара национална јела попут пасуља пребранца, цицваре, качамака, гибанице, погаче, преко различитих салата, гулаша, слатких делиција до морских специјалитета само су дио онога чему посјетиоци нису могли одољети.

Највише пажње привукли су штандови сеоских домаћинстава који су први пут ове године представљали своја мала царства хране са обронака Зеленгоре и Маглића.

- Припремили смо традиционалне специјалитете, храну припремљену од поврћа и воћа, рибу из Сутјеске, домаћи сир, кајмак, пршуту, посластице од боровница. Све је природно, аутентично - каже Мирјана Радовић испред сеоског домаћинства "Попов мост".

Директор Туристичке организације Љепосава Ђајић, истакла је да су циљеви ове манифестације промоција туристичких ресурса и заштита гастрокултурне баштине.

- Овај пут се фестивал одржава у оквиру омладинског турнира "Фудбал френдс" и био нам је циљ да нашим гостима представимо богатство гастрокултуре као важног сегмента туристичке понуде. Новина ове године су сеоска домаћинства и њихова понуда у оквиру руралног туризма који су покренули - рекла је Ђајићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана