Foča: Probijena trasa do kraljice raftinga

Radmila Đević
Foča: Probijena trasa do kraljice raftinga

Foča - Izgradnja makadamskog puta na desnoj obali Tare na području opštine Foča je završena, a rafterima i turistima time je omogućen jednostavniji pristup ovoj rijeci, s obzirom na to da su do sada za spust čamcima morali da prelaze granicu sa Crnom Gorom.

Izgradnjom puta, na koji se čekalo godinama, riješen je veliki problem pristupa Tari, te stvoreni uslovi za bolji razvoj turizma i poljoprivrede na ovom području.

Trasa duga 18 kilometara od Huma prema Brštanovici, uz samu granicu sa Crnom Gorom, probijena je za četiri i po mjeseca mehanizacijom Oružanih snaga BiH. Projekat vrijedan 1,2 miliona maraka opština Foča podržala je sa 400.000 maraka, angažman inženjerijske jedinice Oružanih snaga koštao je oko pola miliona, dok su rafteri učestvovali sa 60.000 maraka, obezbijedivši smještaj i ishranu radnicima.

Novom putu najviše su se obradovali rafteri, koji su još 2007. godine inicirali proširenje i uređenje ove dionice.

- Mi smo prezadovoljni jer sada konačno možemo da se krećemo našom teritorijom bez ikakvih ometanja i zadržavanja. Ovaj put će omogućiti i adekvatnu kontrolu saobraćaja na vodi, što je bio nedostatak ranije, tako da ćemo u budućnosti moći da pružimo i veći stepen bezbjednost svim učesnicima na raftingu - rekao je predsjednik fočanskog Udruženja raftera Miroslav Davidović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić prilikom obilaska nove trase istakao je višestruku korist od ovog projekta.

- Put će omogućiti rafterima da bezbjedno dođu na našu obalu, a ovaj kraj će sada moći da se razvija i poljoprivredno i turistički - rekao je Mašić.

Mještanin sela Koljeno Gligor Topalović u svojoj 77. godini dočekao je da mu pored kuće prođe put. Do Foče je ranije satima morao da pješači šumskim putevima, što je u zimskim uslovima bilo neizvodivo. Topalović je i jedan od rijetkih mještana koji nije tražio nikakvu nadoknadu za prolazak puta kroz njegovu zemlju.

- Sada mi je Foča mnogo bliža. Drago mi je da sam konačno i ovo dočekao, puno se pričalo o tome i nisam vjerovao da će biti završeno. Valjda ću dočekati da put bude i asfaltiran - rekao je Topalović.

Opština Foča, sa rijekama Tarom i Drinom, svrstala se u jednu od najznačajnijih rafting destinacija u Evropi i godišnje je posjeti veliki broj ljubitelja avanturističkog turizma. Na području opštine registrovano je 16 rafting kampova, sa oko 1.000 ležaja.

Cilj asfalt

Radisav Mašić je istakao da je cilj da put desnom obalom Tare bude asfaltiran, što će postići uređenjem rafting djelatnosti.

- Sav prihod koji uberemo na ovom putu, na kojem će biti naplaćivana putarina, biće usmjeren na održavanje i dalje uređenje puta, jer nam je cilj da on bude i asfaltiran - rekao je Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana