Фочa: Пробијена траса до краљице рафтинга

Радмила Ђевић
Фочa: Пробијена траса до краљице рафтинга

Фоча - Изградња макадамског пута на десној обали Таре на подручју општине Фоча је завршена, а рафтерима и туристима тиме је омогућен једноставнији приступ овој ријеци, с обзиром на то да су до сада за спуст чамцима морали да прелазе границу са Црном Гором.

Изградњом пута, на који се чекало годинама, ријешен је велики проблем приступа Тари, те створени услови за бољи развој туризма и пољопривреде на овом подручју.

Траса дуга 18 километара од Хума према Брштановици, уз саму границу са Црном Гором, пробијена је за четири и по мјесеца механизацијом Оружаних снага БиХ. Пројекат вриједан 1,2 милиона марака општина Фоча подржала је са 400.000 марака, ангажман инжењеријске јединице Оружаних снага коштао је око пола милиона, док су рафтери учествовали са 60.000 марака, обезбиједивши смјештај и исхрану радницима.

Новом путу највише су се обрадовали рафтери, који су још 2007. године иницирали проширење и уређење ове дионице.

- Ми смо презадовољни јер сада коначно можемо да се крећемо нашом територијом без икаквих ометања и задржавања. Овај пут ће омогућити и адекватну контролу саобраћаја на води, што је био недостатак раније, тако да ћемо у будућности моћи да пружимо и већи степен безбједност свим учесницима на рафтингу - рекао је предсједник фочанског Удружења рафтера Мирослав Давидовић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић приликом обиласка нове трасе истакао је вишеструку корист од овог пројекта.

- Пут ће омогућити рафтерима да безбједно дођу на нашу обалу, а овај крај ће сада моћи да се развија и пољопривредно и туристички - рекао је Машић.

Мјештанин села Кољено Глигор Топаловић у својој 77. години дочекао је да му поред куће прође пут. До Фоче је раније сатима морао да пјешачи шумским путевима, што је у зимским условима било неизводиво. Топаловић је и један од ријетких мјештана који није тражио никакву надокнаду за пролазак пута кроз његову земљу.

- Сада ми је Фоча много ближа. Драго ми је да сам коначно и ово дочекао, пуно се причало о томе и нисам вјеровао да ће бити завршено. Ваљда ћу дочекати да пут буде и асфалтиран - рекао је Топаловић.

Општина Фоча, са ријекама Таром и Дрином, сврстала се у једну од најзначајнијих рафтинг дестинација у Европи и годишње је посјети велики број љубитеља авантуристичког туризма. На подручју општине регистровано је 16 рафтинг кампова, са око 1.000 лежаја.

Циљ асфалт

Радисав Машић је истакао да је циљ да пут десном обалом Таре буде асфалтиран, што ће постићи уређењем рафтинг дјелатности.

- Сав приход који уберемо на овом путу, на којем ће бити наплаћивана путарина, биће усмјерен на одржавање и даље уређење пута, јер нам је циљ да он буде и асфалтиран - рекао је Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана