Фоча: Макадамом до пјешчаних пирамида

Радмила Ђевић
Фоча: Макадамом до пјешчаних пирамида

Фоча - Умјесто да су туристичка хит дестинација, природни феномен пјешчане пирамиде код Фоче осим што су недовољно истражене, неискоришћене су и неуређене.

Заинтересованости туриста широм свијета да их посјете не мањка, али лоши путеви и недовољна сигнализација до пирамида кваре ово јединствено чудо природе.

Пандан српској Ђавољој вароши и "Башти богова" у Колораду, пјешчане пирамиде налазе се на путу Фоча - Сарајево на деветом километру у селу Даничићи. Тек прије неколико година доспјеле су на фочанске разгледнице.

- Заинтересованост туриста да их посјећују стварно постоји. Пирамиде су један од наших адута, али проблем је лоша инфраструктура. Макадамски пут води до њих и многи их баш због тога заобиђу иако им је успут - рекла је директор ТО Фоча Љепосава Ђајић и додала да се труде да их промовишу на сајмовима, да шире кампању о њима, али то не може да буде значајно док су путеви неуређени.

Пут до пирамида у овој туристичкој сезони остаће нетакнут, јер новац за његову поправку недостаје у општинској каси.

- Располажемо са 800 километара путева на подручју општине, тешко је све стићи и одржавати. У овој години нећемо моћи, али у наредној години планираћемо средства за поправку пута до пирамида - каже начелник општинског Одјељења за просторно уређење Бранка Саламадија.

Осим пута, годинама је планирано и археолошко истраживање фочанских пирамида. Овај посао повјерен је Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС.

- Очекујемо да ћемо у овој години почети истраживање овог феномена које би трајало око годину. Пошто немамо стручњаке за геолошка истраживања, у помоћ ће нам доћи колеге из Србије. Послије тога би била израђена студија изводљивости, план управљања. То значи и да ће институцијама бити прослијеђен захтјев да пјешчане пирамиде уврсте на листу заштићених природних љепота РС - каже начелник Одјељења за заштиту природног насљеђа при Заводу Јелена Кадић.

Промоција

И републичка туристичка организација путем презентација и наступа на сајмовима промовише понуде Фоче и у оквиру тога и природни феномен пјешчане пирамиде.

- Уз адекватну допуну и садржаје како инфраструктурне, тако и интерактивне, саме пирамиде биле би много интересантније туристима и ово подручје би сигурно биљежило већу посјећеност него данас - каже директор ТОРС-а Нада Јовановић и додаје да све то треба да прати адекватна промотивна кампања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана