Фоча: Лажни скипери точе алкохол

Радмила Ђевић
Фоча: Лажни скипери точе алкохол

Фоча - Нерегистровани кампови, точење алкохола и скипери без лиценце само су неке незаконитости које прате рафтинг са обје стране ријеке Таре и које наносе штету легалним рафтерима и смањују приходе у државним и буџетима локалних заједница.

Власници рафтинг кампова истичу да је сива зона у туризму све више изражена. У фочанском Удружењу рафтера кажу да је нелегалан рад најизраженији на ријеци Тари, односно на подручју Црне Горе.

- Постоје људи који уопште нису регистровани за рад, нуде дивље цијене које не подразумијевају све оно што једна фирма треба да испуни, па чак и ношење и точење алкохола које је забрањено законом - наводи предсједник Удружења рафтера Фоча Мирослав Давидовић.

Рафтери траже од надлежних да појачају контроле чиме би била повећана и безбједност.

- Безбједност тренутно није на задовољавајућем нивоу. Сузбијање нелегалног рада у рафтингу повећаће безбједност у овом послу, што је наш главни циљ - казао је Давидовић.

С њим је сагласан и директор Туристичке организације црногорске општине Плужине Неђељко Јовић.

- Основни проблем је непоштовање правила када је безбједност у питању - истакао је Јовић.

Инструктор Свјетске рафтинг федерације Александар Пастир каже да се нелегалан рад мора сузбити, а да се рафтери морају придржавати прописаних норми како би била повећана безбједност која је у рафтингу од пресудног значаја. У супротном, посљедице могу бити несагледиве.

- Несигурност, неадекватна опрема и употреба алкохола у овој области може довести до трагичних посљедица - упозорио је Пастир.

У општини Фоча кажу да годинама покушавају да заједно са рафтерима повећају приходе од туризма и уведу ред у ову област. И рафтери и представници институција су сагласни да ће се о овим проблемима и даље разговарати, како би била пронађена адекватна рјешења и како би наредна туристичка сезона била унапријеђена.

Црногорци

Мирослав Давидовић је рекао да је врло важно да и црногорски и рафтери из БиХ раде под истим условима.

- То сада није тако, нелегалног рада има доста, што омета рад оних који раде легално. Врло је селективан приступ томе, тако да више страдају људи који су уредно регистровани у односу на оне који илегално раде - истакао је Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана