Фочa: Фасада пала на мјесто гдје се играју дјеца

Радмила Ђевић
Фочa: Фасада пала на мјесто гдје се играју дјеца

Фоча - Бетонски дио фасаде са зграде у фочанском насељу Рибарска обрушио се на мјесто гдје се најчешће играју дјеца, а само пуком срећом нико није повријеђен.

Овај немили догађај узнемирио је станаре и показао да област заједничког одржавања и функционисања заједница етажних власника (ЗЕВ) није заживјела. Станари тврде да хитно треба предузети све како би даље обрушавање било заустављено. Сматрају да зграда треба да буде безбједна, не само за њене станаре, већ и за пролазнике. Истичу да највише страхују за дјецу која се често играју испред зграде.

- Чули смо само прасак. Кроз прозор смо видјели да је нешто пало, а прва помисао је била да је неко бацио нешто веома тешко. Касније смо се увјерили да се обрушио дио фасаде. Срећа па у том тренутку није било никога испред зграде - прича Даница Пајовић додајући да одмах нешто мора бити предузето како би се избјегла трагедија.

Власници пословних објеката који се налазе у згради кажу да је сличних ситуација било и раније.

- Испред моје радње прошле године су се више пута обрушавали дијелови фасаде. Жалила сам се, говорила сам станарима да предузму нешто. Сада се опет то дешава, ургентно је да се ријеши, јер неко може да настрада - каже власница продавнице "Ирис" Споменка Крнојелац.

У ЗЕВ-у кажу да ће рјешење изнаћи у договору са станарима. У Одјељењу за инспекције општине Фоча истичу да зграда у Рибарском насељу није једини примјер дотрајалих фасада које представљају опасност за пролазнике. Наглашавају да је списак жалби због неодржавања стамбених зграда подугачак. Начелник Одјељења Гордан Дракул каже да ће предузети све мјере за које су надлежни.

- Инспекција је у првом кораку надлежна да адекватно обезбиједи мјесто како се не би догодило да поново отпадне дио фасаде и да се угрозе пролазници. Други корак је да се изда рјешење ЗЕВ-у да санира оштећење, јер су сва одржавања на згради у његовој надлежности - рекао је Дракул и додао да старе фасаде представљају велики проблем, јер многи станари немају новца да их санирају.

У општини Фоча су регистроване 103 заједнице етажних власника, од чега је 101 у граду, а двије у насељу Миљевина. Међутим, многе од њих не функционишу, а још има зграда у којима ЗЕВ није конституисан. Све то отежава стамбено одржавање.

Ругло

Дотрајале фасаде, оштећени кровови и олуци на зградама у општини Фоча, осим што свакодневно пријете пролазницима, представљају и ругло града. Надлежни у општини кажу да је неодржавање стамбеног простора све израженије, као и нефункционисање заједница етажних власника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана