Federalne vlasti opstruišu povratak na Majevici

RTRS
Federalne vlasti opstruišu povratak na Majevici

Bijeljina - Dvadesetak srpskih sela na Majevici nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripalo je Federaciji BiH. Malobrojni predratni stanovnici, koji su odlučili da se vrate na svoja ognjišta, suočavaju se sa brojnim problemima, među kojima su najveći nezaposlenost i loša infrastruktura.

Kažu da federalne vlasti opstruišu povratak, a da im ni u Republici Srpskoj ne mogu mnogo pomoći. Strahuju da će i oni biti prisiljeni da se isele u druge sredine.

U Rastošnicu, gdje je prije rata živjelo 1.500 porodica vratilo se tek stotinak mještana, uglavnom starije životne dobi. U selu koje je prije rata imalo asfaltirane ulice, nijedan put nije obnovljen , a jedini javni prevoz, kombi bus ka centru opštine Sapna, ne saobraća svaki dan.

"Najteže nam je. Udaljeni smo od svega, nemamo prodavnice, ni prevoznog sredstva, ni doktora", rekao je Slavko Jovanović.

Pomoć za obnovu puteva i vodovoda srpski povratnici tražili su na mnogim adresama, ali bezuspješno.

"U Sapni je uvijek ista priča, idite, nemamo sredstava, pomoći ćemo, na listi ste, u programu ste, evo gledamo. Međutim 20 godina je prošlo, ista je priča, isto traje, ne dešava se ništa", istakao je Stevika Lakić.

Petorazrednu školu obnovili su strani donatori, ali u selu nema djece. Mlađe porodice ne razmišljaju o povratku, jer nemaju od čega da žive u izolovanom selu.

"Ja i žena, doduše imamo djecu, unučad, praunučad, dolaze, ali inače nisu tu", izjavio je Zdravko Petrović.

Obnovom starih vjerskih objekata, među kojima je i manastir u Rožnju iz 14. vijeka, Srbi koji na ovim prostorima žive vijekovima, ipak pokušavaju da očuvaju svoju tradiciju i istorijsko nasljeđe.

"Svakako da bi bilo značajno da se ljudi vrate na svoja ognjišta, da ponovo zažive i Rastošnica i ostala srpska sela u Federaciji BiH, ali to ovako ne možemo očekivati. Ovaj put kojim se sada krećemo je put odumiranja ovih sela i brisanja Srba sa ovih prostora", dodao je istoričar Savo Cvjetinović.

Sa sličnim problemima susreću se i srpski povratnici u Miladićima, Jasenici, Lukavici i drugim selima koja danas pripadaju federalnim opštinama, u kojima je fraza održivi povratak ostala samo "mrtvo slovo na papiru".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana