Фарма алпских јелена на обронцима Грмеча

ATV
Фарма алпских јелена на обронцима Грмеча

Иако се намучио да алпске јелене набави из Чешке и Аустрије и удоми их на обронцима Грмеча, ловац Мухамед Кахримановић размишља да распусти своју јединствену фарму.

Јелене је набавио у нади да ће моћи да их узгаја код нас, а продаје у иностранству. Међутим, тврди да БиХ нема прописе који регулишу такву продају. Зато од свега одустаје.

“Босна и Херцеговина нема још ни данас дан ветеринарски институт и из Босне и Херцеговине се не може извести ниједно живо биће. Ја вјероватно дижем сидро, ја бих ово најрадије сада све продао и повлачим се, можда у једну европску земљу гдје су закони за мене повољнији. Скидам шешир овим људима који се даље боре”, рекао је власник фарме јелена Мухамед Кахримановић.

Мухамедова идеја да прода јелене тешко пада и раднику Сафету који се о њима годинама бринуо. Прича да су јелени дивне животиње.

“Колико љубави уложимо према њој, тако ће се и она односити. Ако је пазимо, одржавамо, хранимо, пажњу према њој посвећујемо онда је мирна животиња и она стиче повјерење у свог газду, у свог храниоца. Ја сам већ навикао на њих и нормално да ће ми бити жао”, рекао је радник на фарми Сафет Селман.

На фарми живи 30-ак алпских јелена. Нови дом, највјероватније, пронаћи ће у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана