Европске метрополе на мапи дама

Анита Јанковић Речевић
Европске метрополе на мапи дама

Бањалука - Ниске плате и тешка економска ситуација у Републици Српској, ако је судити према тврдњама туристичких радника, нису препрека припадницама њежнијег пола које су, како би свој дан прославиле у некој од европских метропола, разграбиле осмомартовске аранжмане.

Међународни дан жена, који се обиљежава дуже од једног вијека, прилика је да мајке, кћерке, сестре, дјевојке и супруге бар на тренутак одахну од свакодневних обавеза и проблема, те се посвете себи. Даме тако уобичајена колективна славља уз музику и вечеру, те поклоне попут скупих парфема, сатова и огрлица све чешће замјењују дводневним путовањима у омиљене градове, што потврђују и распродати аранжмани.

У туристичким агенцијама кажу да припаднице љепшег пола махом резервишу мјеста у аутобусу која ће их одвести у Верону, Венецију, Братиславу, Златибор али и незаобилазну Будимпешту која се сматра краљицом Дунава. Као сапутнице најчешће бирају другарице, сестре и мајке, па су тако мушкарци ријеткост на тим путовањима.  

У бањалучкој агенцији “Компас турс” истичу да ће сва осмомартовска путовања која су планирали дефинитивно и реализовати с обзиром на то да влада велика заинтересованост.

- Нашим клијенткињама смо ове године понудили неколико дводневних путовања од који се издвојила посјета Верони и Венецији. Два ноћења са доручком у тим италијанским градовима коштају 239 КМ и готово да су сва мјеста попуњена. Наше даме путоваће и у Братиславу са посјетом Бечу и Грацу, као и у Будимпешту. Многе иду на организована путовања са фирмама, а доста је и индувидуалних одлазака - рекла је  Данијела Бајић из “Компас турса”. 

У чарима прелијепе Будимпеште уживаће и велики број дама из Бијељине, и то од 20 до 70 година старости.

- Интересовање за осмомартовска путовања никада није било велико као ове године. Организоваћемо посјету Будимпешти са два ноћења, Фрушкој гори са једним ноћењем те једнодневни излет у Темишвар и већ одавно су сва мјеста распродата.  Имамо групе од 150 људи, тако да ће ићи неколико аутобуса - рекла је агент продаје у туристичкој агенцији “Семберија транспорт” Дијана Зељко.

И у агенцији “Истра турс” из Добоја задовољни су продајом путовања за 8. март.

- Већ смо распродали комплет програм путовања у марту и наше даме прво водимо у Тоскану, затим Златибор, Салцбург и посљедње путовање је  Будимпешта. Презадовољни смо одзивом, а ове године смо додатно изненађени јер наше даме ове године ће махом путовати са својим партнерима за разлику од претходних година када су одлазиле са другарицама и сестрама - рекла је директорица агенције “Истра турс” Сретенка Ристић.

Цијене осмомартовских аранжмана (у КМ)

Тоскана                           269

Верона и Венеција     239

Будимпешта                220

Салцбург                       199

Фрушка гора                85

Златибор                       75

Темишвар                      49

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана