Energetika razvojna šansa Hercegovine

Ratomir Mijanović
Energetika razvojna šansa Hercegovine

Trebinje - Svi projekti koji su u 2018. godini započeti u Trebinju biće nastavljeni, a posebnu pažnju posvetićemo izgradnji energetskih postrojenja u Hercegovini, rekao je predsjednik Vlade RS Radovan Višković, koji je u petak posjetio grad sunca.

Vlada RS je obezbijedila novac za sve planirane projekte, istakao je Višković i naglasio da će sve biti isplaćeno po utvrđenoj dinamici.

- Ipak, posebnu pažnju u narednom periodu posvetićemo izgradnji energetskih postrojenja. Raspisan je tender za hidroelektranu “Dabar”, uskoro raspisujemo tender za hidroelektranu “Buk Bijela”, a do kraja mjeseca formiraćemo zajedničko preduzeće sa “Elektroprivredom Srbije”, za izgradnju hidroelektrana “Foča” i “Paunci” - naglasio je Višković.

Višković je najavio da je Vlada RS započela razgovore sa predstavnicima Svjetske banke o finansiranju druge faze navodnjavanja obradivih površina u Trebinju, odnosno završetku radova na navodnjavanju Zubačkog polja. Premijer je istakao da će izvođač radova na izgradnji svih preostalih objekata HE “Dabar” biti poznat do juna, kada će moći početi realizacija tog projekta.

- Raspisan je međunarodni tender, a sa novom upravom “Elektroprivrede RS” odlučili smo da ubrzamo procedure. Nakon realizacije ovog projekta energetski sektor postaje značajan na prostoru Hercegovine i cijele RS, koja će imati dovoljno energije za izvoz - rekao je primjer i naglasio da će od toga svi imati koristi.

Višković je naglasio da će se na ovaj način u znatnoj mjeri kontrolisati vode u “Gornjim horizontima”, regulisati moguće poplave i omogućiti “Hidroelektranama na Trebišnjici” skoro 50 odsto veću proizvodnju. On je posjetio i Gradsku upravu Trebinje i razgovarao sa zamjenikom gradonačelnika Mirkom Ćurićem, obećavši punu podršku Vlade RS za sve građane Trebinja.

- Upoznali smo premijera sa činjenicom da se značajan novac iz gradskog budžeta izdvaja za infrastrukturu, a naš cilj je da, zajedno sa projektima, koje realizujemo sa Vladom RS i Vladom Srbije, omogućimo ostanak mladih u našem gradu i obezbijedimo perspektivu za sve - rekao je Ćurić.

Predsjednik Vlade RS izrazio je zadovoljstvo održavanjem sastanka sa članovima Gradskog savjeta Trebinja, koji su mu, kako je rekao, predložili brojne ideje i sugestije koje mogu da budu značajne i za druge gradove.

Premijer je imao sastanak i u “Elektroprivredi RS” (ERS) sa predstavnicima energetskog sektora i privrednicima iz Trebinja.

- Vlada će imati razumijevanja za realni sektor i spreman sam da razmotrim svaku inicijativu i prijedlog privrednika ove regije - rekao je Višković. Takođe, najavio je nove subvencije i olakšice koje su u pripremi, a imaju za cilj stvaranje uslova za više prosječne zarade i bolji poslovni ambijent.

Generalni direktor ERS Luka Petrović naglasio je da će novac od dobiti energetskog sektora i dalje biti raspoređivan u Hercegovini, Premijer na pijaci  

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković posjetio je gradsku pijacu, koja je jedan od simbola Trebinja. Na zelenoj pijaci razgovarao je sa prodavcima čuvenih hercegovačkih proizvoda meda, sira, kajmaka i ostalih namirnica, a neke proizvode je i kupio.

a da će ova kompanija ostati motor razvoja cijele regije, ali i Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana