Енергетика развојна шанса Херцеговине

Ратомир Мијановић
Енергетика развојна шанса Херцеговине

Требиње - Сви пројекти који су у 2018. години започети у Требињу биће настављени, а посебну пажњу посветићемо изградњи енергетских постројења у Херцеговини, рекао је предсједник Владе РС Радован Вишковић, који је у петак посјетио град сунца.

Влада РС је обезбиједила новац за све планиране пројекте, истакао је Вишковић и нагласио да ће све бити исплаћено по утврђеној динамици.

- Ипак, посебну пажњу у наредном периоду посветићемо изградњи енергетских постројења. Расписан је тендер за хидроелектрану “Дабар”, ускоро расписујемо тендер за хидроелектрану “Бук Бијела”, а до краја мјесеца формираћемо заједничко предузеће са “Електропривредом Србије”, за изградњу хидроелектрана “Фоча” и “Паунци” - нагласио је Вишковић.

Вишковић је најавио да је Влада РС започела разговоре са представницима Свјетске банке о финансирању друге фазе наводњавања обрадивих површина у Требињу, односно завршетку радова на наводњавању Зубачког поља. Премијер је истакао да ће извођач радова на изградњи свих преосталих објеката ХЕ “Дабар” бити познат до јуна, када ће моћи почети реализација тог пројекта.

- Расписан је међународни тендер, а са новом управом “Електропривреде РС” одлучили смо да убрзамо процедуре. Након реализације овог пројекта енергетски сектор постаје значајан на простору Херцеговине и цијеле РС, која ће имати довољно енергије за извоз - рекао је примјер и нагласио да ће од тога сви имати користи.

Вишковић је нагласио да ће се на овај начин у знатној мјери контролисати воде у “Горњим хоризонтима”, регулисати могуће поплаве и омогућити “Хидроелектранама на Требишњици” скоро 50 одсто већу производњу. Он је посјетио и Градску управу Требиње и разговарао са замјеником градоначелника Мирком Ћурићем, обећавши пуну подршку Владе РС за све грађане Требиња.

- Упознали смо премијера са чињеницом да се значајан новац из градског буџета издваја за инфраструктуру, а наш циљ је да, заједно са пројектима, које реализујемо са Владом РС и Владом Србије, омогућимо останак младих у нашем граду и обезбиједимо перспективу за све - рекао је Ћурић.

Предсједник Владе РС изразио је задовољство одржавањем састанка са члановима Градског савјета Требиња, који су му, како је рекао, предложили бројне идеје и сугестије које могу да буду значајне и за друге градове.

Премијер је имао састанак и у “Електропривреди РС” (ЕРС) са представницима енергетског сектора и привредницима из Требиња.

- Влада ће имати разумијевања за реални сектор и спреман сам да размотрим сваку иницијативу и приједлог привредника ове регије - рекао је Вишковић. Такође, најавио је нове субвенције и олакшице које су у припреми, а имају за циљ стварање услова за више просјечне зараде и бољи пословни амбијент.

Генерални директор ЕРС Лука Петровић нагласио је да ће новац од добити енергетског сектора и даље бити распоређиван у Херцеговини, Премијер на пијаци  

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић посјетио је градску пијацу, која је један од симбола Требиња. На зеленој пијаци разговарао је са продавцима чувених херцеговачких производа меда, сира, кајмака и осталих намирница, а неке производе је и купио.

а да ће ова компанија остати мотор развоја цијеле регије, али и Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана