Електрокрајина: Наплата расте, у паду дистрибутивни губици

М. Л.
Електрокрајина: Наплата расте, у паду дистрибутивни губици

Бањалука - "Електрокрајина" Бањалука је у првих девет мјесеци ове године наставила тренд унапређења пословних и финансијских резултата, који се огледају у повећању прихода и профита, побољшању наплате електричне енергије и додатног смањења дистрибутивних губитака.

У управи овог предузећа наводе да су од јануара до септембра остварили приходе од 170 милиона КМ, што је за 3,2 одсто више у односу на исти период прошле године, док је нето добит порасла на 3,37 милиона КМ или за 78,5 одсто.

Директорица "Електрокрајине" Сека Кузмановић нагласила је да је наплата електричне енергије у обрачунском периоду увећана за 3,4 процентна поена, односно на 109,3 одсто, укључујући наплату потраживања по основу склопљених уговора о репрограму, као и нагодби посредством медијације.

- Досљедно проводимо све мјере и механизме за ефикаснију наплату, што даје позитивне резултате. Посебно водимо рачуна о ажурној наплати текуће потрошње код купаца са којима је у претходном периоду закључивано судско или вансудско поравнање, јер сматрамо недопустивим да ти купци поново улазе у дуг - истакла је Кузмановићева. Она је указала и на успјешну реализацију мјера које доводе до пада дистрибутивних губитака, који су смањени за додатна 0,3 процентна поена, односно на 12,7 одсто, што је најнижи деветомјесечни ниво у посљедњих неколико деценија.

- Дистрибутивне губитке смањујемо намјенским инвестицијама у реконструкцију дистрибутивне мреже, са акцентом на измјештање мјерних мјеста и увођење даљинског очитавања потрошње електричне енергије, као и сталним контролама и сузбијању неовлашћене потрошње - рекла је Кузмановићева. "Електрокрајина" је у првих девет мјесеци ове године реализовала инвестиције од 12,1 милион КМ, првенствено у изградњу и санацију 193 километра дистрибутивне мреже и 70 трафо-станица.

Ово предузеће је закључно са крајем септембра открило 298 случајева неовлашћене потрошње електричне енергије, са потрошњом у вриједности од 470.666 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана