Џиновске гуске Дубравка Војтаљука оз Лакташа расту уз музику

Анадолија
Џиновске гуске Дубравка Војтаљука оз Лакташа расту уз музику

Бањалука - Дубравко Војтаљук (30) из Јаблана код Лакташа један је од ријетких узгајивача перади у БиХ који у својој колекцији има и најкрупније гуске на свијету - тулуске гуске чија тежине прелази 15 килограма.

Он тврди да су у питању изузетно паметне животиње, те да су приче о њима стереотип.

- Саме се за себе брину, моје је само да их нахраним - каже Војтаљук. Иако има кокошке, патке и препелице, гуске су му на првом мјесту.

- Оне су ме увијек фасцинирале својом једноставношћу. Првенствено та тулуска гуска - супертешки тип - испричао је Дубравко Војтаљук. Набавио их је 2016. године, а сада поред четири одрасле јединке, води бригу и о пет јаја и нада се да ће се из њих излећи млади.

У исту просторију са инкубаторима у којима леже живину коју узгаја, Војтаљук је смјестио и препелице, а оно што је посебно интересантно јесте да им по цијели сан пушта музику.

- Оне су специфичне по томе што се јако уплаше сваки пут када уђете у просторију. Због тога им оставим упаљен радио, па када уђем не реагују уопште - испричао је он.

С обзиром на то да је тешки тип тулуске гуске тешко пронаћи, а и да се цијена одраслих гусака креће до 500 КМ, Војтаљук се у међувремену посветио и узгоју средњег типа, којих има 70.

Према његовим ријечима, гускама највише одговара зима и по цијели дан леже на снијегу.

- Најкориснија је њихова маст, тачније лој који је природни лијек против многих болести. Месо је врхунско, а џигерица најцјењенија у свијету послије кавијара - испричао је Војтаљук. Пошто се мало људи бави производњом гушчије масти за лијечење честе су и преваре, па је Војтаљук свој производ тестирао у Ветеринарском институту "Др Васо Бутозан", како би имао доказ да продаје аутентичан производ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана