Duža brazda liječi štetu od suše

Milijana Latinović
Duža brazda liječi štetu od suše

Banjaluka - Regresirani dizel i đubrivo, za koje će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS izdvajati ukupno 100 maraka po hektaru, ključna je mjera za podršku jesenjoj sjetvi u okviru koje će biti zasijano 72.891 hektara.

Zahvaljujući podršci koju će poljoprivrednici dobiti iz budžeta RS, a čiji je cilj prevazilaženje posljedica ovogodišnje suše, jesenja brazda će biti duža za osam odsto nego lani.

Plavi dizel i đubrivo osnovni su repromaterijali u jesenjoj sjetvi, za čiju je nabavku Vlada Srpske obezbijedila pet miliona maraka, a ratarima će na raspolaganju biti 28 KM po hektaru za đubrivo i 72 marke za regresirani dizel.

- Ratari će plavi dizel moći nabaviti po cijeni od 0,60 KM nižoj od maloprodajne, a količine su povećane na 120 litara po hektaru obradive površine - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da će značajan doprinos novom ciklusu proizvodnje dati i obezbjeđenje sistema za navodnjavanje, za šta je planirano pet miliona KM.

Najviše ozimih kultura će, kažu, biti zasijano u Semberiji, Posavini i Lijevče Polju, a dominantna ratarska kultura i ove godine biće pšenica.

- Pod pšenicom će biti 47.225 hektara, a proizvođači i distributeri sjemenskog materijala obezbijedili su dovoljne količine sjemenske pšenice - rekli su u Ministarstvu.

Imajući u vidu posljedice suše, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da će ove mjere ratarima koji već ulaze u njive mnogo značiti.

- Smatramo da je to opravdan i korektan potez nadležnih da se pomogne poljoprivrednicima jer su prethodne godine bile teške. Jasno je da su i količine mogle biti nešto povećane, međutim, imajući u vidu da je u pitanju đubrenje, prije svega ozimnih kultura, za ovu jesen to će biti dovoljno - kazao je Marinković dodajući da je sjetva već počela, a uljana repica na većini površina je gotovo završena.

Procjene Ministarstva poljoprivrede su da će ukupna proizvodnja ozimih kultura u RS dostići 318.211 tona u narednoj godini, a da će vrijednost proizvodnje biti oko 114,37 miliona maraka.

Procijenjene sjetvene površine ozimih kultura u RS (u hektarima)

47.225 - pšenica

1.078 - raž

11.175 - ječam

7.749 - tritikale

4.478 - zob

1.186 - uljana repica

72.891 - UKUPNO

Mjere za podsticanje jesenje sjetve

- redovna isplata podsticaja

- regresirani dizel, 120 litara po hektaru

- podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice  u visini od 200 KM po hektaru

- premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu u iznosu od 0,05 KM po hektaru

- regresirano đubrivo

- podrška izgradnji sistema za navodnjavanje u iznosu od pet miliona KM

- zajmovi IRB-a

- nabavka opreme i mehanizacije

- finansiranje pojačane kontrole uzoraka mlijeka i hrane za životinje

- povrat naknade na troškove koncesija i zakupa poljoprivrednog zemljišta za 50 odsto

- reprogramiranje sredstava IRB-a

- osiguravajuće kuće se uključuju u saniranje posljedica elementarnih nepogoda

- stalni inspekcijski nadzor u realizaciji jesenjih radova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana