Дужа бразда лијечи штету од суше

Милијана Латиновић
Дужа бразда лијечи штету од суше

Бањалука - Регресирани дизел и ђубриво, за које ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС издвајати укупно 100 марака по хектару, кључна је мјера за подршку јесењој сјетви у оквиру које ће бити засијано 72.891 хектара.

Захваљујући подршци коју ће пољопривредници добити из буџета РС, а чији је циљ превазилажење посљедица овогодишње суше, јесења бразда ће бити дужа за осам одсто него лани.

Плави дизел и ђубриво основни су репроматеријали у јесењој сјетви, за чију је набавку Влада Српске обезбиједила пет милиона марака, а ратарима ће на располагању бити 28 КМ по хектару за ђубриво и 72 марке за регресирани дизел.

- Ратари ће плави дизел моћи набавити по цијени од 0,60 КМ нижој од малопродајне, а количине су повећане на 120 литара по хектару обрадиве површине - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да ће значајан допринос новом циклусу производње дати и обезбјеђење система за наводњавање, за шта је планирано пет милиона КМ.

Највише озимих култура ће, кажу, бити засијано у Семберији, Посавини и Лијевче Пољу, а доминантна ратарска култура и ове године биће пшеница.

- Под пшеницом ће бити 47.225 хектара, а произвођачи и дистрибутери сјеменског материјала обезбиједили су довољне количине сјеменске пшенице - рекли су у Министарству.

Имајући у виду посљедице суше, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да ће ове мјере ратарима који већ улазе у њиве много значити.

- Сматрамо да је то оправдан и коректан потез надлежних да се помогне пољопривредницима јер су претходне године биле тешке. Јасно је да су и количине могле бити нешто повећане, међутим, имајући у виду да је у питању ђубрење, прије свега озимних култура, за ову јесен то ће бити довољно - казао је Маринковић додајући да је сјетва већ почела, а уљана репица на већини површина је готово завршена.

Процјене Министарства пољопривреде су да ће укупна производња озимих култура у РС достићи 318.211 тона у наредној години, а да ће вриједност производње бити око 114,37 милиона марака.

Процијењене сјетвене површине озимих култура у РС (у хектарима)

47.225 - пшеница

1.078 - раж

11.175 - јечам

7.749 - тритикале

4.478 - зоб

1.186 - уљана репица

72.891 - УКУПНО

Мјере за подстицање јесење сјетве

- редовна исплата подстицаја

- регресирани дизел, 120 литара по хектару

- подстицај за производњу меркантилне пшенице  у висини од 200 КМ по хектару

- премија за произведену и продату меркантилну пшеницу у износу од 0,05 КМ по хектару

- регресирано ђубриво

- подршка изградњи система за наводњавање у износу од пет милиона КМ

- зајмови ИРБ-а

- набавка опреме и механизације

- финансирање појачане контроле узорака млијека и хране за животиње

- поврат накнаде на трошкове концесија и закупа пољопривредног земљишта за 50 одсто

- репрограмирање средстава ИРБ-а

- осигуравајуће куће се укључују у санирање посљедица елементарних непогода

- стални инспекцијски надзор у реализацији јесењих радова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана